Versenyhorgász leszek!

Szerencsére egyre többen kacérkodnak a gondolattal, majd később bele is vágnak a nagy kalandba, és kipróbálják magukat versenyen. A horgászat, a halfogás itt már más szintre emelkedik, ami egyúttal a magyar horgászat fejlődésének kulcsa is.

Busahorgászat partról

Az elmúlt évben készítettem egy filmet arról, hogyan tudjuk becsapni a busát a vízfelszín közelében. Ehhez a módszerhez nagy segítség, ha van saját csónakunk. Mivel ilyen vízi járművel nem mindenki rendelkezik, úgy döntöttem, bemutatok egy technikát azoknak is, akik a partról szeretnék kergetni ezeket a planktonevő óriásokat.

Szúrós találkozások!

Még kezdő horgászként kaptam némi instrukciót idősebb horgászoktól, hogy van egy bizonyos halfaj, amelynek ha a hátára csapok, akkor visítani fog. Manapság már tudom, hogy ez a sügér volt, amit spiccbottal is meg lehetett fogni, és bizony lett volna visítás, ha valaki a hátára csapott volna. Azóta persze eltelt némi idő, így néha véletlenül belenyúltam a sügér tüskéibe, persze most már nem spiccbottal, hanem pergetve fogom őket.

Norvég répamese

A sikeres, nyílt tengeren töltött horgásznapunk után, mondanom sem kell, nagyon lelkessé vált a kis magyar csapatunk, és még le sem hunytuk a szemünket, már azt tervezgettük, hogy hajnalok hajnalán útra kelünk, és meg sem állunk a halban gazdag tengerszakaszokig.

Verseny- vagy hobbipeca?

Ez a kérdés a mai napig megfogalmazódik bennem, pedig minden évben indulok pergető versenyeken, ennek ellenére magamat a hobbi pecások közé sorolom. A közelmúltban, ahogy ez már évek óta lenni szokott, ismét elindultunk a Pergető Triatlon elnevezésű versenysorozaton, ahol a mohácsi fordulóban sikerült a harmadik helyezést bezsebelnünk. Hogy is történt, mi is zajlik ott? Erről szeretnék most beszélni.

TASSI BUSÁK

A tassi V-VI-os víz régi fénye már kissé megkopott, miközben a varázsából is veszített némileg, ám a horgászok között még mindig rendszeres beszédtéma az a korabeli állapot, amikor az volt az ott horgászó szerencsések érzése, hogy a zsilip alatt több a hal, mint a víz. És ebben, bármilyen hihetetlen, nem is volt olyan sok túlzás, és persze ennek megfelelően az akkori felkapottsága és látogatottsága sem hasonlítható a maihoz.

KÜLFÖLDI PONTYOK

A nyári horgászat sosem tartozott a kedvenceim közé, ezért keresnem kellett egy olyan tavat, ami mély vizű bányató, és persze lehet benne nagy pontyokat is fogni. Évek óta figyelemmel követem, a horvátországi tavakat, és hihetetlen, hogy mennyi fel nem tárt bányató van a szomszédos országunkban. Tipikusan Horvátországra jellemző, hogy ezeken a tavakon helyi horgászegyesületek vannak, helyet foglalni nem lehet, és a csónakhasználatot sem engedik. Tavaly volt szerencsém egy tenger melletti tavon horgászni novemberben, ahol hatalmas pontyokat sikerült fognunk. De most valahogy más, számomra ismeretlen tóra vágytam…

A BALATONI PIKKELY TANYA

Norbival a Balaton északi oldalára, pontosabban Balatongyörökre, a Pikkely Tanyára látogattunk el. Nagyon izgatottan vártuk ezt a pár napos túrát, hiszen mégis csak egy óriási vízről van szó, és az elmúlt hetekben szép fogásokról kaptunk hírt. A horgászatunk előtt már hat darab 20 kiló feletti pontyot fogtak ezen a helyen, a legnagyobb 26 kiló feletti volt…

Budapest, Hungary

©2017 by www.sport-horgasz.hu.