Hibrid

A Szigetköz a Nagy-Duna és a Mosoni-Duna által határolt terület, mely Magyarország legnagyobb szigete. 53 kilométer hosszú, és átlagosan 8 kilométer széles. Számos különösen ritka növény- és állatfajnak ad otthont, melyek hazánkban máshol nem fordulnak elő. A Szigetköz a Duna halbölcsője, 65 halfaj fordult itt elő. Sügérek, balinok, keszegek és csukák mind otthonra találnak ebben a kis vízi paradicsomban.

Télen is kapnak!

Amikor a vizet még nem borítja jég, a ponty általában naponta táplálkozik. A különbség abban rejlik, hogy amíg 20 Celsius körül a ponty a nap nagyrészében keresi az élelmet, 5 fok körül már nagyon rendszertelenül „étkezik”, kevesebb, mint egy órát naponta, vagy teljesen lemond az ételről. A metabolizmus lelassul, és a ponty igyekszik minél kevesebb energiát felhasználni. Ezért télen csak minimálisan mozog. Számunkra ez annyit jelent, hogy nem szükséges nagy területen etetnünk, hogy azon a helyen tartsuk, ahol horgászunk. A téli horgászat feltételei mellett a pontyot nagyon egyszerű beetetni! A legjobb, ha ismételve és kis adagokban még a horgászat előtt etetünk. Így meg lehet tanítani a pont

Horvát pontyok feederbottal

Legutóbbi határon túli horgászatom helyszínéül egy horvátországi tavat választottam. Körülbelül fél évvel ezelőtt hallottam róla először Pataki Gergő barátomtól. Miután megnéztem az ott készült képeket, szerelmes lettem a tájba, és úgy döntöttem, hogy még 2019-ben ellátogatok oda. Csodálatos környezetben fekszik. Minden oldalról hegyek ölelik körül, amelyeket örökzöld és fél örökzöld növények díszítenek. A halállomány zömét a pontyok teszik ki, de él benne amur, fehér busa, bodorka, kárász, harcsa, csuka és süllő is.

Bledi pontyok 1. rész

Vannak olyan emlékezetes horgászatok az ember életében, amire mindig visszavágyunk. 2018-ban több alkalommal horgásztam az európai horgászok körében bakancslistás vizek közé sorolt Bledi-tavon. De az október végi horgászatom örökre beíródott az emlékeimbe. Több mint 15 darab 20 kilósnál nagyobb ponttyal ajándékozott meg egy háromnapos horgászat alatt ez a gyönyörű alpesi gleccsertó. Így nem volt kérdés, hogy 2019-ben is ellátogatunk október végén Szlovéniába. Ezúttal a Fishing and Hunting Channel operatőre is velünk tartott, bízva, hogy most is emlékezetes horgászatban lesz részünk, amiből film is készül.

Szobapeca: feeder végszerelék előre

Amióta megpróbálkoztam a versenyzéssel, a tavaszi, nyári, őszi időszakokban gyakorlatilag egyik pörgős pecából a másikba esek. Megtapasztaltam, mennyire fontos, hogy a passzívabb téli hónapokban se hagyjam tétlenül a felszerelésem, és már ekkor kezdjem el a felkészülést a következő szezonra. Ez nemcsak a versenyzőknek, hanem minden aktív horgásznak előnyt jelent majd az újévben, hiszen ennyivel is több időnk lesz tisztán, csak a halfogásnak szentelni a várva várt vízparton tölthető időt. Éppen ezért a holtidőszakban is – igaz, hogy csak a meleg szobában vagy kis műhelyekben, de – kedvenc időtöltésünknek hódolunk. Induljon a szobapeca!

Egyetlen körforgóval

Imádom a jó emberek társaságát. Jó érezni, hogy egy rúgóra jár az agyunk, teljes az egyetértés mindenben. S a közeg, ami körülvesz, lenyűgöz és feltölt. Kikapcsol, éber meditatív állapotba hoz, és sejtszinten varázsolja újjá az embert. Persze, ehhez, mint említettem, kell a jó társaság, akivel mindezt együtt lehet átélni. A jó társaság, amit én módfelett kedvelek! Ezért járok horgászni olyan sokszor egyedül…

Folyami krokodilok

Észveszejtő csörömpölésre riadok fel, hirtelen azt sem tudom, merre van az előre, de azért hamar összekapom magam. Jaj de jó, hogy pergetni, és nem munkába készülök. Ez az érzés gyorsan megpezsdít, és már főzöm is le az év első kávéját. Igazi zamatos panamai kávékülönlegesség, melyet még az ősszel David városában vásároltam. Nagy élvezettel kortyolom a forró feketét, és gondolatban picit vissza is repülök a karibi térség vibráló világába. Ehhez képest a tiszai ártér, így év elején, egyhangú, szürke, unalmasnak tűnő élettér. Nekem kell életet vinnem a pihenő tájba, nekem kell felpezsdítenem a mélabús hangulatban áramló folyót. Remélem, találok hozzá partnert, aki aktívan les prédára valahol a

Benzáros megoldások

Régóta tudom, hogy Benzár Zsolt és Szabó Bence külön-külön is garanciát jelentenek egy jó kis horgászatra, ezért joggal érezhetem magam szerencsésnek, mert alig pár hete, már nem is először fordult elő, hogy közös horgászatukon is részt vehettem és fotózhattam. Hab a tortán, hogy ezúttal a Dunán hozott bennünket össze a sors, ami azért is különleges és remek alkalom a folyóvízi tapasztalatok cseréjére, mert Zsoltnak az Olt a szíve csücske, ott horgászik sokat, és készíti a nagyszerű filmeket. Bence viszont a Dunával ápol egyre szorosabb kapcsolatot, és számol be akár kiemelkedő fogásokról is.

Budapest, Hungary

©2017 by www.sport-horgasz.hu.