A Sikeres Sporthorgász 2013 szeptemberi számának tartalmából

 

Horgásztúrák idegen tájakon

Saint Gilles, a harcsák városa

Tavaly repülőgéppel mentünk Olaszországba, aztán bérelt autóval tovább Dél-Franciaországba a bázisig. Idén kocsival vágtam neki a 16 órás útnak Budapest, Triest, Genova, Nizza, Cannes, Marseille útvonalon, hogy aztán Arles-t érintve megérkezzem Saint Gilles-be. Nem gyakran alakul úgy a sorom, hogy kényelmesen végig autózhatom a Francia Riviérán, de most éltem az alkalommal. Ahogy az ember idősödik, úgy lesznek más dolgok fontosabbak, mint korábban, legyen az akár egy könnyű francia halleves Nizzában, az angol sétány fölötti kis mellékutca halas vendéglőjében. Már szürkült, mire St. Gilles-be értem. Néhány kilométerre a várostól található a Predator Fishing Camp… (Zákonyi Botond)

Feederakadémia

A szeszélyes Bodrog folyó

A Vadvízi kalandok című sorozat nézői, olvasói már megszokhatták, hogy folyamatosan keresem a számomra ismeretlen, nagy természetes vízterületeket Magyarországon és külföldön egyaránt. Szerencsére hazánk bővelkedik a szebbnél szebb tavakban és folyókban, melyek horgászatra csábítanak. Most a Bodrog folyón tett rövid látogatásom alatt szerzett tapasztataimat és élményeimet kívánom megosztani. (Döme Gábor)

Tiszai horgászatok

Pazar tiszai potykák

Pergető horgásznak vallom magam, de van egy gyengém: nem tudok ellenállni egy kis hajnali pickeres, folyóvízi pontyozásnak. Amikor a nap még küzd a sötétséggel, lassan, lassan emelkedik; mikor a hajnali pára még vastagon borítja a ladik deszkáit; mikor a derengésben még egyszer újra támadnak a szúnyogok, akkor már a kiszemelt helyemen engedem a mélybe az etetőcsövet, és frissen a főzött kukoricát borítom a fenékre. Mikorra kivilágosodik a horizont, már meredten vizslatom érzékeny spicceim rezdülését. A mélyben két picinyke, egymás mellé fűzött kukoricaszem várja, hogy a környék legendás pontymatuzsáleme csemegeként hörpölje be. (Oláh Csaba)

Harcsázás mesterfokon

Nemesnádudvari horgászat

Talán az egyik legrejtettebb életet élő halunk a harcsa, ennek köszönhetően jelentős misztikum lengi körül. Horgászata nem egyszerű – többek között az éjszakai életmódja, a rendkívül óvatos, szinte minden apró részletre odafigyelő magatartása miatt. A siker nem jön könnyen, komoly tapasztalatra kell szert tenni a horgászatával kapcsolatban, amihez hosszú évek kitartó munkája szükséges. Kiss Ferenc nemesnádudvari tógazda, harcsahorgász már rendelkezik azzal a tudással és tapasztalattal, melynek köszönhetően már sok kapitális példányt csalt horogra, és fárasztott ki sikeresen. Egy közös Tőzeges-tavi horgászat során rengeteg tanulságos történetet hallottam tőle, melyek bizonyítják, hogy nagyon érti a harcsahorgászatot. (Ladányi Tamás)

Hazai vizeken

Kilométerek

Ez a nap is ugyanúgy kezdődött, mint bármelyik. Teljesen átlagosnak indult. Szépen sütött a nap, néha egy-egy kósza felhőbodor próbálta csupán bátortalanul takarni a perzselő sugarakat. A légmozgás sem volt jelentős. Csupán annyi szél fújdogált, ami kellemesé tette a nyári meleget. Épp olyan közeget teremtett minden, ami felszította bennünk a horgászlázat. Már csak amiatt is, mert szokatlanul régen nem pergettünk egy jót szeretett Sajónkon. Szóval, csakugyan egy átlagos napnak indult… (Jakó László)

Gyakorlat teszi

Harcsák nyomában II. rész

Az előző részben olyan fárasztásról meséltem, ami nem végződött sikerrel – természetesen az én szemszögömből –, ezzel is jelezve, nem minden horgászat vagy fárasztás fejeződik be tökéletesen. Azonban, mint már múltkor is jeleztem, a történet itt nem ér véget, revánsot vettünk a harcsákon. Következzen hát a „bosszú”. (Lukácsi Béla)

Versenyről versenyre

Bajnokokkal bajnokok között

Sok éve szeretnék bajnok lenni, ennek hiányában bajnokokkal egy rajthelyen versenyezni. Dobogóra idáig nem sikerült jutnom a nemzeti bajnokságban, ám nemrég lehetőséget kaptam egy jól szereplő párossal 96 órás nemzetközi bojlis kupán elindulni: Király Attila és Pető Sándor, a 2012-es országos pontyfogó bajnokságon első, 2013-ban második lett. Több éve figyelemmel kísérem a munkásságukat, a pontyhorgász sportban elért elismerésre méltó eredményeiket. Részt vettem velük szervezőként és segítőként több országos versenyen, és voltunk már közösen világbajnokságon is. (Nagy Csaba)

Pontyfogó praktikák

Palotási nagy pontyokra

Májusi palotási horgászatomon nagyon sok szép halat fogtam, de nem volt teljes számomra a siker. Miért? Halaim több mint ötven százalékát pellettel fogtam. Sokan vallják, hogy azzal kell csalizni, ami működik. Ezzel én is egyetértek, de akkor is maradt egy kis tüske bennem. Aki horgászott már Palotáson, gondolom, tudja, miről beszélek, valamiért itt pellettel sokkal sikeresebbek a horgászok, sokkal gyorsabban lehet kapást is elérni. (Csörgő Tamás)

 
Ugrás a lap tetejére