A Sikeres Sporthorgász 2013 novemberi számának tartalmából

Barangolás hazai vizeken

Tornyiszentmiklósi tízentúliak

Minden horgász szeretne legalább egyszer olyan helyet kipróbálni, ahol szinte kizárólag nagytestû, akár tíz kilón felüli pontyok élnek. Rengeteg vízen horgásztam már,  de ilyennel ritkán találkoztam. Tornyiszentmiklóson viszont közel voltam ahhoz, hogy teljesüljenek e feltételek. Az egyhetes horgászat alatt Tibor barátommal csak néhány tíz kilónál kisebb pontyot fogtunk, az átlagsúly közel volt a 14 kilóhoz! Ismerkedjünk meg hát közelebbrôl is a különleges Tornyiszentmiklósi-horgásztóval. (Ladányi Tamás)

A versenyhorgászat varázsa

110 fölött is feederrel

Sem a hírek, sem az elôjelek nem voltak túl bíztatóak a nagyrédei horgászatunk alkalmával. Mégsem szerveztük máshová az aktuális feederezésünket Lázár Józseffel, és még akkor sem bántuk a hosszú autóutat, amikor azzal szembesültünk, hogy a bojlisok kapásjelzôi igencsak hallgatnak. A halak gyenge kapókedvén kívül egyébként minden más a kedvünkre való volt, hiszen a szép környezetben található tó nem zsúfolt, a helyek kellô távolságra vannak egymástól, az etetést jelzô  bóják távoli elhelyezkedése pedig pontosan mutatta, hogy itt bizony tényleg utána kell menni a halnak. És mi éppen ezért jöttünk. Szerettünk volna ugyanis száz méternél is messzebbrôl jó halakat fogni – de hogy miért éppen feederrel, azt már Lázár Józsitól kérdeztem. (Szarka László)

Feederakadémia

A bajnoki címhez vezetô út

Augusztus végén a Velencei-tavon megrendezett háromnapos Magyar Országos Feeder Horgász Bajnokságon Döme Gábor lett a 2013. évi bajnok. Gábor idén eddig is nagyszerû eredményeket ért el a feederversenyeken, de most kétségkívül a hazánkban megszerezhetô legrangosabb cím birtokosává vált. Sokan nem is sejtik, milyen elképesztôen nagy munka van egy ilyen eredmény mögött. Errôl és sok egyéb más érdekességrôl is fény derül a most következô interjúból. (Takács Péter)

Hazai vizeken

Kaposvár tengere

Somogyaszalón keresztül érkezem meg a Deseda-tó északkeleti részéhez. Szeretek így megérkezni, a falun keresztül hosszú lejtô visz, majd emelkedik az út, és nem messze a településtôl felkéklik a tó. Merô véletlen, hogy idefele a rádióban Republic dalokat hallgattam, és csak itt, a közelben eszméltem fel, hogy a 67-es úton jövök. Jólesik dúdolni: „Nagy esôk jönnek, és elindulok, elmegyek innen messze, a 67-es úton várhatsz rám dideregve…” (Zákonyi Botond)

Gyakorlat teszi

Amikor összeáll a hal

Az elsô, ôszi fagyok a szárazföldi élôlények számára komoly üzenetet hordoznak: ideje felkészülni a télre, az már a küszöbön áll. Nincs ez másképp a víz alatt sem, ahol a békéshalak erre a figyelmeztetésre elindulnak a telelôhelyek felé, majd nagy csapatokba tömörülve vészelik át a keményebb idôszakot. Mellettük megjelennek a ragadozók is, immár ôk is rajokba verôdve… (Gégény Viktor)

Harcsázás mesterfokon

Rege a harcsákért

Bizonyára mindenki, aki megtisztel és olvassa írásaimat, tudja, hogy elkötelezett védelmezôje, óvója és tisztelôje vagyok legnagyobbra növô ragadozó halunknak, a harcsának. Mindig kitérek a hallal való bánásmódra, kezelésükre és néhány kivétellel szabadon eresztésükre, ezek körülményeire. Nem akartam ezzel a kérdéskörrel részletesebben foglalkozni, de egy horgászportálon szinte egész nyáron elérhetô videó arra az elhatározásra juttatott, hogy bizony errôl beszélni, illetve írni kell. (Oláh Csaba)

Pontyfogó praktikák

Legendák nyomában

Nyár végi horgászatomat egy számomra rejtélyes, öreg kavicsbányatóra terveztem, ahol már tavaly is fantasztikus élményekkel gazdagodtam. Így a víz már nem volt nekem ismeretlen, de tudtam, hogy biztosra nem mehetek, mert 130 hektárnál nagyobb a területe, és sajnos nincs túl sok hal benne. De a tó korára visszatekintve rejthet még meglepetéseket… (Csörgô Tamás)

Nagy-Dunázás

Az ôszi Duna ezüstös gyümölcsei

A lassan felszálló ködben sirályok vijjognak, gyurgyalagok prüttyögnek, és a nagy útra edzô fecskék csoportosan szántják a víz felszínét. Egy áramlással szemben dohogva küzdô uszály halad el éppen elôttem, amikor valahol a távolban levágódik az úszó. Lendül a bot, majd bókolva bólogat a keményen verekedô ellenfél kirohanásai alatt. Az erôs folyás miatt kigázolok a kis vízbe, hogy könnyebben húzzam magamhoz a vaskos, tûzpiros uszonyú jászkeszeget. (Székely Zoltán)

Ugrás a lap tetejére