A Sikeres Sporthorgász 2013 májusi számának számából

 

A versenyhorgászat varázsa

Öt óra, öt ponty

Szinte hihetetlen, mégis igaz. Március utolsó napjaiban azért kellett igyekeznünk a horgászattal, hogy jószerével még ki sem keveredve a 15-i brutális idôjárás viszontagságaiból, meg tudjunk elôzni egy újabb kiadós havazást. Sikerült, de mindent azért nem úsztunk meg. Az éjszakák rettenetesen hidegek voltak, ráadásul a hômérô higanyszála nappal is alig kúszott nulla fok fölé, és hozzá még a szél is fújt rendesen. Vagyis a vizek alig kezdtek melegedni, máris erôsen visszahûltek, és nem volt ez másképp a jászteleki Eldorádó-horgásztavon sem. (Szarka László)

Gyakorlat teszi

Kapás pontyszerelem idején

Vizeinkben kedvezô ívóhelyek meglétekor a pontyok 18-20 fokos vízhômérsékletnél májusban és júniusban ívnak. Ezen a hômérsékleten felgyorsul az emésztésük, erôteljesen táplálkoznak, majd ívás és szaporodás után folytatják. Nem ritka, hogy hidegfront betörésekor az ívás folyamata megszakad, az ikrásokban képzôdött ikra visszafejlôdik, és a hal szervezetében károsodás nélkül felszívódik. Régebben május elsejétôl tilos volt a pontyhorgászat. A rendeletalkotó úgy gondolta, hogy ilyenkor nem szabad zavarni az ívó egyedeket – a nagyobb szaporulat reményében. Néhány egyesület a mai napig is ehhez tartja magát, de nem ez a jellemzô. (Nagy Csaba)

Feederakadémia

A kristálytiszta víz rejtélye

A Haldorádó horgászportál fogási naplójában jelent meg egy nem hétköznapi méretû, 11,4 kilós nyurgaponty, amit Szûcs József fogott. A késô ôszi, téli idôszakban ez különösen feltûnô jelenség volt, hiszen egy kevésbé ismert természetes vízen, a Hévízi-csatornán akadt horogra. Soha nem hallottam még elôtte errôl a vízterületrôl, így elérkezettnek láttam az idôt, hogy új kihívást keresve itt is látogatást tegyek. (Döme Gábor)

Horgászélet, halvilág

Mindenért fizetni kell

Március utolsó napjaiban már a vízen voltam. Nem horgászni, fényképezni indultam barátok segítségével. Jeges szél süvített a Balatonon, a megritkult nádasok maradékát a vízfelszínig hajtogatta, a Szigligeti-öböl szélcsatornájában alig tudtuk kiülni a hajót. Keszthely elôtt olyan tiszta volt a víz, hogy inni lehetett volna belôle. A hatvanas években gyakran megfordultam errefelé, egészen a máriai akadókig. Akkoriban a nyár végére az algák mennyisége egyre nôtt, vízelszínezôdést is okozott. A jelenség nem volt új, már az ötvenes években elkezdôdött a vízminôség romlása a tápanyagterhelés növekedése miatt. Meglepô volt, hogy a keleti medencében ennek alig volt nyoma, ellentétben a nyugati medencével. Megvolt rá a logikus magyarázat, hiszen a Zala-folyó a tó összeterhelésének több mint egyharmadát szállította a kisebb térfogatú Keszthelyi-medencébe. (Zákonyi Botond)

Horgásztúrák idegen tájakon

Ezüst lazacok földjén

A legtöbb ember tisztában van vele, hogy a kanadai Vancouver-sziget világszínvonalú      lazachorgászatot kínál az odalátogatók számára, ám csak kevesen tudják, hogy a vándorló  lazacokra a partról is eredményesen horgászhatunk hagyományos legyezô szerelékkel. A tengerpart nem sokban különbözik a Észak-Európában megszokottól, többnyire közepes méretû, kerek és lapos sziklák minden különösebb átmenet nélkül olvadnak bele tájba – akár a csendben legyôzöttek. A vegetáció egyébként meglehetôsen gyér, és a partszakaszon erôteljesen meglátszik az árapály hosszú évezredeken át tartó, partformáló hatása. (Rasmus Ovesen)

Pontyos fortélyok

Akadós terepen tavasszal

Amost következô kétrészes írásomban azoknak szeretnék segítséget nyújtani, akik akadós területen vagy nyílt vízen kezdik az idei horgászszezont. Az elsô részben az akadós pályáról lesz szó. Amikor ilyen helyre megyek horgászni, Pálinkó Károlynak, a háromfai tógazdának a szavai jutnak az eszembe, amit akkor mondott nekem, amikor elôször mentem hozzá horgászni: „Tomikám, itt két eset van, vagy örök szerelem, vagy soha többé nem jössz!” Sokan a kudarcok miatt csak egyszer látogatják meg az ilyen jellegû tavakat. Pedig, ha az ember kiismeri ezeket a vizeket, és megtanul az akadókban horgászni, páratlan élményekben lehet része. (Csörgô Tamás)

Cserkelés a zavarosban

Sáros, mocskos forgatagként hömpölyög a Tisza vize. Hátára kapta a tavaszi viharokban letördelt ártéri fák gallyait, ágait. Háborognak a forgók, megtáncoltatják az uszadékokat, majd hirtelen kilökik a körbôl, és már robognak is tova. Félelmetes látni a természet elsöprô erejét, s egyben biztató is, hiszen az itt élô harcsák kiszorulnak a parti sáv sodorárnyékos részeibe, ahol rendet vághatnak az ott lapító fehérhalak között. Szerencsés vagyok, hogy itt lehetek, hiszen az esély százszázalékos, csak az a kérdés, mekkora jószág elé táncoltatja ladikomat a meglódult folyam. Izgatott vagyok, alig bírom a gyûrûk között átvezetni a zsinóromat. Pár órám maradt a teljes sötétség beálltáig. Sokszor a szürkület néhány perce nagyobb kalandot rejt magában, mint a teljes éjszakai pergetés. (Oláh Csaba)

Nagyító alatt

Ördöngös botok

Az ördögnek sok erôssége van. Elôször is, mint tudjuk, soha nem alszik. Csupán ebbôl számtalan elônyhöz juthat. Ezen felül azt is képes elhitetni magáról, hogy nem létezik. Ez persze csupán dajkamese, hiszen az a bizonyos ördög, amirôl jelen cikkem szól, nagyon is létezik, mi több, kézzel fogható! Én azonban kezdem felfedezni egy újabb tulajdonságát, amit vélhetôen nem negatív értelemben fogunk emlegetni. Nevezetesen, hogy állandóan megújul. Immár a hetedik sorozatát markolom a Balzer Diabolo feederbotjainak, s ezen belül is egy olyan pálcához jutottam hozzá, ami meglepôen új arcot mutat. Arról a bizonyos match feederrôl beszélek, melynek piacra kerülését már jó ideje várom. (Jakó László)

Ugrás a lap tetejére