A Sikeres Sporthorgász 2013 júniusi számának tartalmából

 

Feederakadémia

Nagy halak az éjszaka leple alatt

A Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág (RSD) nem hétköznapi vízterület! A kihívásokat, a nagy természetes vizeket és a folyóvízi horgászatot kedvelôk számára kihagyhatatlan! Az 57,3 km hosszú, mellékvizeivel együtt közel 2000 hektár alapterületû vízrendszer kiismerése és eredményes horgászata változatos mederszerkezete és nagy méretei miatt egyáltalán nem könnyû feladat. Számos alkalommal horgásztam már itt, de komoly fogásokkal ez idáig nem büszkélkedhettem. Idén tavasszal azonban megtört az „átok”, és olyan szerencsés horgászatban volt részem, amelyet még sokáig fogunk emlegetni! (Döme Gábor)

A versenyhorgászat varázsa

Pontyóriások feederrel

Néhány éve nem csak szemtanúja voltam, hanem végig is fotóztam, amint a híresen sok és nagy pontynak otthont adó Maconkai-víztározón gyönyörû, legalább tízkilós példányt terelt szákba egy ifjú horgász, mégpedig pickerbottal, tökéletesen hozzáillô finom szerelékkel. Az ilyen szép halak fárasztását és megfogását mindig élvezet végignézni, hát még akkor, ha a finom bot egy mindössze nyolcéves, és éppen a születésnapját ünneplô kissrác nagyon is hozzáértô kezében van. Máig a fülemben hallom, amint Zolika odaszólt a kicsit odébb horgászó apukájának: apa, nézd, szinte füstöl a fék! Aztán néhány perc múlva anyukája szákolta meg az ifjú mester addigi élete halát. (Szarka László)

Horgászat a Tiszán

Géza bácsi

Géza bácsi! Családom és barátaink körében már a név említése is jó érzéssel tölt el mindannyiunkat. A Hargita vonulatai közt edzôdött idôs székely barátunk ô, aki megannyi kellemes pillanattal örvendeztetett már meg bennünket. Bebarangolta velünk a hegyet s völgyet, megtanított minket gombászni, megízleltette velünk a szamóca és az áfonya vadontermô, semmihez sem fogható ízét. Tátott szájjal hallgattuk történeteit medvékrôl, farkasokról, hollókról, paducászásról, pisztrángászásról, és azt, hogyan csalt lépre megannyi domolykót a környék patakjaiban. Mély, bariton hangja most is fülembe cseng… (Oláh Csaba)

Pontyfogó praktikák

Pontyozzunk!

Az eredményes pontyozás a horgászok számára izgalmas kérdés. Amennyiben nem jön hozzánk a hal – menjünk, és keressük meg mi! Legnépszerûbb sporthalunk étvágya – étkezési szokásaival együtt – roppant változékony és látszólag kiszámíthatatlan. Ha jól eszik, könnyen foghatunk belôlük tucat számra is. Ez rendszeresen csak keveseknek adatik meg. Ne az agyontelepített vizeket nézzük, ahol szinte egymásba érnek a halak! Hajlamosak vagyunk az elért eredményeket Fortunával összefüggésbe hozni. Ha mindez valóban csak a szerencsétôl függne, akkor egyesek miért fognak rendszeresen tízszeres mennyiségû halat? Az „örök mázlisták” módszereit sokan próbálják megfejteni. Felületes megfigyelések és többnyire megalapozatlan következtetések ritkán adnak valós képet. (Nagy Csaba)

 

Gyakorlat teszi

Tavaszi csukázás

A mûlegyezô és pergetô horgászok számára a csuka az év elsô és legfontosabb sporthala. Ezek a horgászmódszerek ráadásul kifejezetten jobban érvényesülnek a hideg, tiszta tavaszi vízben, amikor még nem nôtt fel a hínár és más vízinövények, amelyekben egyébként minduntalan elakad a behúzott csali.

Gyerekkoromban Mátyás Csukaként nevezték a Mátyás névnapján már aktív csukákat.  Sokszor már a hideg téli árban elkezdtek ívni, és többnyire nagyobbak, erôsebbek voltak, mint késôbb fogott társaik.        A csukák többsége azért megvárja a vizek elsô felmelegedését, igaz, abban a melegben a pontyok még javában dideregnek. A csukák korai ívása valószínûleg az egyik magyarázat a faj széles elterjedésére és túlélésére. Egy-két hónappal öregebbek, nagyobbak más (táplálék) halak ivadékainál, így amikor nyár elején találkoznak a hínárosban, egyértelmû, hogy ki kit fog bekapni. (Kovács Zsigmond)

Versenyrôl versenyre

Szûz pontyok a szákban!

2013. április 21-27, nevezetes dátum a balatoni horgászsport történetében, ebben az idôpontban rendezték meg az elsô bojlis horgászversenyt a Balatonon.

Bojlis versenybôl manapság annyi van, mint csillag az égen. Többségüket az erre szakosodott olyan tavakon rendezik, ahol a pontyok háta kilóg a vízbôl, ennek megfelelôen a rendezvények többsége pénzdíjas. Manapság ez bevett dolog, jól járnak a tógazdák, a rendezôk, és a résztvevôk is reménykedhetnek a busás pénzdíjban. Tavaly, amikor a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy a Balatonon megtiltja a behordást, a hazai bojlis tábor egy emberként hördült fel. Mit képzel ez az ember! Vége van a balatoni bojlis horgászatnak! A partról, amihez amúgy is nehéz hozzáférni, nem lehet rendes pontyot fogni! Tönkre teszi a balatoni pontyhorgász turizmust! Csak címszavakat idézek, az alpári megjegyzésektôl eltekintek. (Zákonyi Botond)

 

Pergetés folyóvízen

Amikor beindul a balin…

Májustól kezdve talán a legkönnyebben megfogható pergetôs hal a balin. Duplázós rablásaival mutatja magát, és a kellôen gyorsan húzott mûcsalival nagy biztonsággal megfogható. Szerencsére ez csak az egyik attitûdje az ônnek, így pergetésében lényegesen több van, mint a fehér balinólom vagy a thrill szisztematikus tekergetése… (Gégény Viktor)

Pontyos fortélyok

Melegedô vízen

Gondolom, minden fanatikus pontyhorgász számára nagyon hosszú volt az idei tél. Fôleg azért, mert a tavaszi felmelegedés nagyon nem akart elkezdôdni. Akik már nem bírták a tétlenséget, azok egyszer-kétszer lemerészkedtek a vízpartra, köztük én is. Sajnos még március közepén is téli körülmények fogadtak, de azért lehetett sejteni, hogy elôbb-utóbb eljön a tavasz. Arra azonban, hogy április közepén legyen az elsô értelmes horgászatom, nem számítottam. A 2013-as horgász szezonom elsô túráját a számomra oly kedves Deseda-tóra terveztem. (Csörgô Tamás)

 

Trükkök függôlegesen

Vertikális támadók, ráadás halak

Aki követi a horgászpiacot, bizonyára észrevette, hogy az utóbbi években némi változáson estek át a pergetésre szánt horgászbotok. Egy-két évtizeddel ezelôtt, ha bement az ember egy boltba azzal a szándékkal, hogy pergetô botot szeretne vásárolni, elé raktak néhány típust, melyek többségén egyszerûen csak a „SPIN” vagy „SPINNING” felirat volt olvasható. Az idô nem állt meg, egyre több új pergetô technika született, a gyártók pedig ezekhez alkalmazkodva, speciális pálcákat kezdtek fejleszteni és piacra dobni Jerk, Drop-Shot, Vertikal, Twitchin és Jig elnevezésekkel. Sokszor érthetetlen, hogy mire gondolhattak a fejlesztés közben, mivel rendszeresen elôfordul, hogy egy-egy technikával feliratozott bot nem a legalkalmasabb az adott módszerre. Akadnak a nevükhöz méltó, remek kivételek. (Sztahovits Péter)

Ugrás a lap tetejére