A Sikeres Sporthorgász 2013 februári számának tartalmából

 

Feederakadémia

Fagyos finomságok

Most egy olyan hideg vízi pontyhorgászatra kívánom az olvasókat elkalauzolni, amelynek során a legfrissebb „fagyos finomságokat” fogom mûködés közben szemléltetni. A most bemutatásra váró praktikák kiválóan mûködnek késô ôsszel, télen és a kora tavaszi idôszakban addig, míg a víz hôfoka el nem éri a 16 Celsius-fokot. Mert utána már új idôszámítás kezdôdik… (Döme Gábor)

A versenyhorgászat varázsa

A városi zöld

Sokáig nem bírtuk, az biztos! Január 5-én, az év elsô szombatján autónk már hajnali négykor falta a kilométereket, miközben szezonkezdô süllôzésre igyekeztünk a Tisza-tóra. Társaim Palotai Kristóf és Tremmel Balázs, a Nevis-Exner Molnár-sziget Team tagjai voltak, akik nemcsak a finomszerelékes versenyhorgászat világbajnokai, hanem elhivatott szereplôi a pergetés hétköznapjainak is. Mindebbôl pedig legkevesebb annyi következik, hogy az átlagnál is fogékonyabbak az új irányokra, hát még akkor, ha az a finomabb, az érzékenyebb és a természeteshez még közelebb álló horgászat felé mutat. Akár a pergetésben is. (Szarka László)

Plasztik csalis trükkök

A plasztik csalik annak idején a Tisza-tavon robbantották hírnevüket, hihetetlen eredmények születtek velük. Persze mint minden csoda, ez is három napig, jobban mondva három évig tartott; a végén én is belekóstoltam, de akkor már nem volt az a kánaán. A legenda szerint ritkán esett napi száz kilogramm alatti süllôfogás fejenként… Természetesen ma is lehet szép eredményeket elérni ezzel a csalival, csak figyelmesen kell megközelíteni a dolgokat. (Lukácsi Béla)

Hazai vizeken

Lôkösházán jártunk

A túráim során rengeteg helyen, vízen megfordulok az országban, így nem kerülte el a figyelmemet a magán- és bértavak elterjedése. A szívélyes vendéglátásnak, kulturált környezetnek és nem utolsósorban a halbôségnek köszönhetôen egyre nô a népszerûségük. Természetesen folyamatosan megy a vita arról, hogy vadvízen vagy bértavon lehet-e sportszerû, igazi élményt jelentô horgászatot folytatni. Akár napokig értekezhetnénk a témáról, de szerintem nem lehet dûlôre jutni a kérdéssel kapcsolatban. Az biztos, hogy már nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni a bértavakat, hiszen a mai rohanó világban, rövid idô alatt az ilyen jellegû vizek biztosíthatnak sikerélményt. (Ladányi Tamás)

Kajakhorgászat  I. rész

A manapság egyre inkább divatossá váló kajakhorgászat aktív módszer, feltételez némi sportolói beállítottságot. Akinek nehezére esik a mozgás, és feltétel nélküli kényelemhez van szokva, annak nem érdemes belevágni. A vállalkozóbb szellemûek elôtt viszont a vízi világ egészen más arca tárulhat fel, és olyan mértékben része lehet a környezetnek, amit sem partról, sem csónakból horgászva nem tud megtapasztalni. Nekik szól ez a gyakorlati tanácsokkal, praktikákkal bôven megtûzdelt kétrészes írás, melyben saját tapasztalataimat igyekszem közreadni. (Bartha Péter)

Spanyol (tor)túra

Bábáskodni hálás feladat. Legyen az egy új bot, orsó, etetôanyag, aprócikk vagy éppen egy új horgászfilm születése, olyat alkotni, ami elôtte még nem volt, izgalmas kihívás.  Továbbgondolni egy baráti beszélgetés közben felmerült ötletet, átgyúrni, formázni, mintha csak egy szobor lenne. Zanzásítva ez történt a tavalyi FeHoVa nyitónapjától e cikk megjelenéséig egy hamarosan induló új horgászfilmsorozat esetében. (A)

Fellegek közt jártunk

Az úgy volt, hogy eszembe jutott, nincs még bográcsba való pontyom az ünnepekre. Márpedig ez az állapot tarthatatlan. Mégis, hogy néz ki, hogy épp egy horgászszakírónak ne legyen hal az asztalon karácsonykor? Nem mintha a világ omlana össze, ha esetleg nem jutnék halászléhez, de azért a tradíció mégis tradíció. S az egészben nem is az volt a pláne, hogy pontyom nincs, hanem egy árva pikkely nem volt a fagyasztóban, semmilyen halból! (Jakó László)

Horgászportré

Elôbb tudtam horgászni, mint járni

Alig fél évvel ezelôtt új horgászturisztikai menedzser lépett szolgálatba a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nél. Kíváncsi voltam, ki viszi tovább azt a munkát, amit a tragikus hirtelenséggel elhunyt kedves barátunk, Szakáll Tamás sok éven át elhivatottan, nagy hozzáértéssel végzett. Nagy Gáborral személyesen eddig még nem találkoztam, de a halászati vállalat honlapján több írását olvastam, és ez felkeltette az érdeklôdésemet. Vajon a pályája elején lévô fiatal szakember milyen elképzelésekkel vág neki e nem könnyû munkának. (Zákonyi Botond)

 

Ugrás a lap tetejére