A Sikeres Sporthorgász 2013 decemberi számának tartalmából

A versenyhorgászat varázsa

Harcsák vissza a vízbe

Nem ez az elsô alkalom, amikor Palotai Kristóf horgászatáról adok közre fotókat, és készítek vele riportot. Mégis, talán kevesen tudják, Kristóffal szinte mindig azzal a kérdésben megfogalmazott kéréssel kezdôdik a közös horgászat egyeztetése, hogy ugye, most sem akarjuk megenni a játékosokat. És azt kell mondanom, mindig könnyebb vele a folytatás, ha ebben a kérdésben megértô az aktuális horgásztárs. Ám nemcsak errôl beszélgettünk annak a 11 harcsának az apropóján, amelyek egy rövid, de kölcsönösen szerencsés kaland után haladéktalanul visszanyerték szabadságukat, mégpedig a lehetô legkisebb sérülések árán. Kristóf ugyanis soha nem használ vágóhorgot, de nincs is rá szüksége. (Szarka László)

Feederakadémia

Folyóvízi praktikák

Nagyon szeretek a Dunán horgászni. A folyó változatossága, kiszámíthatatlansága folyamatosan új kihívások elé állít. Állandó kísérletezéssel, próbálkozással azonban mindig a lakói kedvében tudok járni. Mostani írásomban – a megszokott módon – számos hasznos tanáccsal kívánom a kezdô és gyakorlott folyóvízi horgászokat ellátni, amit a képek láttán fellelkesülôk akár még idén is hasznosíthatnak. (Döme Gábor)

Gyakorlat teszi

Pergetés a tél derekán

Sokan a pergetô vagy a ragadozóhalas horgászatot beskatulyázzák az ôszi idôszakba. Természetesen igazuk van, ugyanis részben a lehûlô vízben a táplálékhalak és persze ezzel együtt a ragadozók is csapatokba verôdve bóklásznak a vermelési idôszak kezdetéig. Aztán már egyre hidegebbek a vizeink, de mielôtt a jég beállna, addig is lehet a ragadozókat fogni, sôt, még utána is! (Lukácsi Béla)

Horgásztúrák idegen tájakon

Máltai vizeken

Nem igazán horgászcsónakkal vágtunk neki az útnak, inkább mondanám turistacsalogató bárkának, de a kedvezô ár 45 euró, meg hogy alig négyen leszünk rajta, rokonszenvessé tette. Kaptunk négy rövid tengeri botot, masszív multiorsókkal, 0.35-ös zsinórokkal, polip utánzatú mûcsalival, aztán már csak arra kellett ügyelnünk, hogy az elsô hal ki ne kapja a kezünkbôl a felszerelést. Az öböl, ahonnan indultunk, hemzsegett a különféle halaktól, közülük egyféle volt, amit úszós felszereléssel, vékony zsinórral, apró horoggal, kenyérkockával, kenyérbéllel meg lehetett fogni. Néhányszor megvicceltek, mert a nagyja a 0.14-es zsinórt simán eltépte. A nagyok alatt kilós példányokat kell érteni. (Zákonyi Botond)

Gyakorlat teszi

Etetés – ahogy eddig még nem láttuk

Sok horgász vágya, hogy a kapástalan idôkben, amikor még véletlenül sem lehet halat fogni, ha csak egy pillanat erejéig is, de lássa a víz alatti világot. Sokszor álmodozunk arról, hogy jó lenne betekinteni az etetésünk körüli életbe, a halak tevékenységébe. Bár lehet, hogy ezzel nem járnánk jól, mivel akár a horgászat varázsát, a titokzatosságát, a kiszámíthatatlanságát vesztenénk el. De az biztos, hogy tanulni lehetne belôle. (Ladányi Tamás)

Gyakorlat teszi

Séta a víz tetején

Talán még manapság is kevesen gondolják, hogy a csukázás egyik legeredményesebb csalija egy szivarra emlékeztetô, nyelv nélküli, ezért egyenletes bevontatásban semmiféle aktív mozgást nem produkáló, ráadásul merülni képtelen mûcsali… Pedig ez nagyon is igaz! Az utóbbi pár évben számos, konkrét modellt bemutató, a témát eléggé kivesézô cikk jelent meg a „walker” (walking the dog) típusú felszíni csalikról, ennek ellenére azóta sem láttam, hogy a topwater technika széles körben elterjedt volna. (Gégény Viktor)

Tiszai horgászatok

Peng a pálca

Élénk színû gumimat az enyhébb oldal irányába lendítem, és hagyom a meder fenekéig libegni. Innen indítom az akciót. Méternyit húzok rajta oldalirányban, és hagyom újra a fenékre hullani. A mozdulatsort addig ismétlem, míg a csali a hajó alá nem érkezik. Felorsózom, és már lendítem is tova. Méternyiket változtatok a becsapódás helyén, és legyezôszerûen szeretném átfésülni az alattam terpeszkedô alakulatokat. A harmadik beemelgetés közepén járok, mikor a lelibegésbe agresszív kapás jön, melyben csak úgy peng a pálca a kezemben. Azonnal akasztok! (Oláh Csaba)

Pontyfogó praktikák

Óriásponty franciaföldrôl!

A tavaszi felejthetetlen horgászat után ismét Franciaországba jutottunk, és üldözôbe vehettük a Rainbow-tározó „gigapontyait”. Ugyanazon az álláson kezdhettük meg a kéthetes horgászatot. Minden jel arra utalt, hogy nem lesz egyszerû eredményt elérni ebben az idôszakban, ugyanis az elôttünk itt horgászó angolok nem is érintettek értékelhetô halat. Lesétáltunk a horgászhelyre, és nem gondoltunk többé elôdeink sikertelenségére, csak arra koncentráltunk, hogy minél elôbb ázzanak a zsinórok. (GyurecskóTamás)

Ugrás a lap tetejére