A Sikeres Sporthorgász 2013 augusztusi számának tartalmából

 

Feederakadémia

Methodos praktikák a legmelegebb napokon

Csak úgy lehetünk eredményesek és a horgászat során sikeresek, ha folyamatosan kísérletezünk, és gyakran elsôre „vadnak” tûnô ötletekkel is próbálkozunk. Én magam is sokszor belemegyek hajmeresztô próbákba, és szívesen fogadom a hasonló tippeket. Ám már az elején szeretném a soraimat túlzott lelkesedéssel olvasó horgászokat kissé „lehûteni”, és a puszta tényt közölni: a hajmeresztô próbálkozások döntô többsége bizony kudarccal végzôdik… De mindig felbukkan néhány elgondolás, ami nagyot szól, és bizonyos idôszakokban rendkívül eredményes. Most egy ilyen ötletemet szeretném megosztani! (Döme Gábor)

A versenyhorgászat varázsa

Amikor kisül a békák szeme

Több oka is van annak, hogy a legmelegebb kánikulai napokon, amikor napközben kisül még a békák szeme is, érdemes a balatoni horgászatot késô délutánra vagy akár a kora esti órákra halasztani. Túl azon, hogy az alábbhagyó hôségben sokkal kellemesebb várni a kapást, még ennél is fontosabb, hogy a tapasztalatok szerint ezekben az órákban az esélyeink is a sokszorosára nônek. Így van ez akkor is, ha az utóbbi években a Balaton szépen javuló dévér- vagy más keszegállományából akarunk jelentôsebb mennyiséget fogni, de többnyire olyankor sincs ez másképp, ha szép balatoni pontyok akasztásával kacérkodunk. Nagy Attila világ- és Európa-bajnok sem gondolja máshogy, ezért amikor szintén világbajnok Attila fiával egy pihentetô balatoni horgászatot szerveztek maguknak a sok tétre menô verseny között, ôk is egy estébe hajló, világító patronos matchbotos horgászatra készültek. (Szarka László)

Horgász portré

Balatoni emberünk

Különös véletlenek vannak. Ötven évvel ezelôtt gyakori vendég voltam a MTA Tihanyi Limnológiai Intézetében. Barátom és edzôm, Tölg István halbiológus az intézetben lakott, kutatómunkája mellett edzette az asztalitenisz csapatot is, melyben szép számmal voltunk fiatalok. Jól szerepeltünk az Országos Vidék Bajnokságon, és Pista jutalmul elvitt bennünket az intézet Balaton nevû kutatóhajójával megnézni egy állományfelmérô halászatot. Mindez annak kapcsán jutott eszembe, hogy találkoztam Protár Andrással, balatoni süllôhorgásszal, aki Bátori István vezetésével évek óta végez kutatási halászatokat különbözô felsôoktatási intézmények és kutatók részére. (Zákonyi Botond)

Tiszai horgászatok

Negyven felett

Frissen él még bennem a 36-os harcsám lüktetése, a fárasztás csodálatos élménye. Most is itt vagyok párommal, Ritával a múltkori sikerem helyszínén, próbálok becsapni egy szép halat, hogy újra átélhessem a kalandot. Akkor annyira természetes volt, hogy megakasztottam, fárasztottam, és pár perc alatt egy újabb életre szóló élménnyel lettem gazdagabb. Persze, ha belegondolok, hány meg hány napot hánykolódtam kedvenc folyóm hátán, hogy végre beteljesüljön egy szebb harcsa megfogásának hôn áhított vágya… Mennyi kapás nélküli vagy kisebb halak adta, szerényebb eredményekkel eltöltött idô vezet egy-egy komolyabb harcsa megfogásához. Belegondolni is hosszadalmas. (Oláh Csaba)

Gyakorlat teszi

Pontyfogó horgásztábor a Szigetes-tavon

A jó pap holtig tanul – tartja a mondás, s ez különösen igaz a horgászokra. Szinte nincs olyan hónap, hogy ne találkoznánk valamilyen újdonsággal, érdekességgel, ami eredményesebbé teheti a horgászatot. A fejlôdés töretlen, éppen ezért nem egy esetben nagyon nehéz tartani vele a lépést. Talán ezért is van jelentôsége a horgásztáboroknak, ahol szakavatottak közremûködésével sajátíthatják el a tanulni vágyók a horgászat alapjait. Idén Kiskorpádon, a Szigetes-tavon már másodszor rendeztük meg a horgásztáborunkat, s a nem éppen kedvezô idôjárási körülmények ellenére nagyon jó volt a hangulat, és viszonylag szép fogások születtek. Persze nemcsak a szórakozás, a halfogás volt az elsôdleges, szakmai programok, elôadások zajlottak a négy nap során. (Ladányi Tamás)

Horgásztúrák idegen tájakon

A lehetô legjobb helyen

Dél-Franciaország a második otthonom: hatalmas víztározók és gyors folyók, körülöttük gyönyörû táj, finom falatok, a legjobb borok és kedélyes emberek. De ne feledkezzünk meg a kövér pontyokról, a sok napsütésrôl és a többnyire kellemes idôjárásról sem. Itt aztán vakációzhat az ember a kedvenceivel, nemde? Mint minden évben, idén nyáron, július elején is megcéloztuk Dél-Franciaországot a barátnômmel, Isabell-lel és két francia barátunkkal, Hermannal és Paulával egy kis pontyvadászat kedvéért. Elôször is alaposan felkészültünk. A terv alapja a víz kiválasztása! Új élményekkel szerettünk volna gazdagodni, nem agyonhorgászott tavakra menni, elkerültük az ismert neveket. Szerencsére a térkép rengeteg vizet kínál, és ahogy szoktuk, ezúttal is kerestünk a fô úticél mellé néhány alternatívát: ha a helyszínen kiderül, hogy nem minden feltétel ideális, jelentôs idôveszteség nélkül vehetjük a következô víz felé az irányt. Ha megvan a fô úticél, minél több információt kell összeszedni, hogy a lehetô legjobban felkészüljünk az indulásig. (Julian Jurkewitz)

Gyakorlat teszi

Harcsák nyomában I. rész

Sokan gondolják úgy, hogy a harcsafogás idô kérdése, és aki sokat tud horgászni, az többet is fog. Alapjában véve igaz a képlet, azonban többre lehetünk képesek, ha ismerjük azokat a szituációkat, amikor jobban fogható a harcsa. Számos alkalommal fordulnak hozzám, hogy mivel horgászom, és mivel fogom a harcsákat. Persze, ezek nem mellékes kérdések, ám elsôsorban nem itt rejlik a titok. (Lukácsi Béla)

Versenyrôl versenyre

V. Országos Pontyfogó Bajnokság

Jubileumi, ötödik országos bajnokságát zárta sikerrel a hivatalos magyar pontyfogó versenysport. Rögös úton, kis lépésekkel haladtunk elôre az elmúlt évek alatt. 2013-ig az elsô három helyen végzett páros kvalifikálta magát a világversenyekre, ám az idén bevezetett klubrendszer változtatott ezen: nem csak a dobogósok utazhatnak a világbajnokságra! 2013 ôszén Portugáliában rendezik meg a 15. pontyfogó-világbajnokságot, s hazánk ötödször vesz részt a versenyen. Éppen ezért becses a tavalyi tízedik hely, ez volt eddig a legjobb szereplésünk. (Nagy Csaba)

 
Ugrás a lap tetejére