A Sikeres Sporthorgász márciusi számának tartalmából

Gyakorlat teszi

Szerencsés kezdet

Horgászat januárban? Igen! Idén, január végén a megenyhült idôjárás rövid idôre nyitva hagyta a tavak felszínét – kár lett volna elszalasztani a kínálkozó lehetôséget. Az év elsô horgászatára az átlagosnál is jobban felkészülök, hiszen megfigyeltem, ha már az elsô napon sikerül pontyot fognom, jó évnek nézek elébe! Ha nem, akkor bizony nehéz, kudarcokkal teli év vár rám… Ha ön is egy eredményes rajt után, sikeres évként szeretne majd 2015-re visszaemlékezni, akkor olvassa el írásomat, mert szinte biztos, hogy talál benne olyat tippet, ami PONTYOT ad! (Haskó Tamás)

 

A versenyenhorgászat varázsa

Benzár-sikerek és újdonságok

A hazánkban is nagy népszerûségnek örvendô Benzár Zsolt jó évet zárt 2014-ben, hiszen román válogatottként nemcsak részt vett az elmúlt évi úszós és feeder-világbajnokságokon, hanem csapatából mindkét eseményen ô volt a legeredményesebb. Ráadásul az írországi feeder-világbajnokságon épp csak nem jutott föl a dobogóra, miközben nem túlzás azt állítani, hogy az aranyérem megszerzésétôl is csak kevés választotta el. Évértékelô beszélgetésünkben esett szó arról is, hogy ez tényleg siker-e, vagy akár lehet kudarc is, amint megtudhattuk azt is, hogy azért a szíve csücske mégis csak az úszós horgászat és versenyzés, de szót ejtettünk üzleti vállalkozásának néhány sikeres termékérôl is. (Szarka László)

 

Pergetô praktikák

Kapitális süllôk nyomában

Sokan elsôre azt keresik, hogyan lehet egyáltalán pergetve süllôt fogni, majd ha belendülnek és belekóstolnak a pergetés világába, szeretnének egyre nagyobbakat horogvégre csalni. Késôbb úgy vélik, ha a legtökéletesebb felszerelést és legkülönlegesebb csalit választják, már jó úton járnak. Sajnos, ez nem ilyen egyszerû… (Lukácsi Béla)

 

Feederakadémia

A tökéletesre csiszolt „módszer”

Sipos Gábort régóta ismerem, sok-sok éve horgászunk már együtt. Számos alkalommal bizonyította rátermettségét, nagyszerû horgásztudását. De ez az év számára is fordulópont, hiszen a közös munkakapcsolat 2015 januárjától magasabb szintre lépett: cégünk, a Haldorádó Team Kft. fôállású munkatársa lett! Legfôbb feladatai a termékfejlesztés, tesztelés, versenyzés és a maximális segítségnyújtás a horgászok felé. Kevesen büszkélkedhetnek ilyen „álommelóval”, de Gábor tíz éve nap mint nap dolgozott azért, hogy végül azzal foglalkozhasson, amit igazán szeret, amihez ért! Nem volt kérdés számomra, hogy a közösen kifejlesztett, 2015-ben forgalomba kerülô újdonságainkat is együtt, egy közös horgászat során mutassuk be. (Döme Gábor)

 

Gyakorlat teszi

A természet a mi szenvedélyünk…

Így horgászom jászra

A tavasz kezdetével számos halfaj újra fogható. A folyami UL pecások kedvenc halai, a jász és a domolykó is terítéken lehet ilyenkor. Bár mindkettôt április közepétôl egészen május végéig tilalom védi, valamint mindkét halfajra méretkorlátozást vezettek be, így a jászkeszeg 20 centimétertôl, a domolykó pedig 25 centimétertôl vihetô el. Ezzel nem akarok bíztatni senkit – igaz, nem hinném, hogy valaki ezeket a szálkás halakat haza kívánja vinni. (Vass Csaba)

 
 

Tiszai horgászatok

Érzéki csalódás

A folyó továbbra is pezsdült állapotban rohan! A napokkal ezelôtt elejtett nyolcas süllô kellemesen melengeti a lelkemet, és már szinte minden mindegy alapon zaklatom a halnépet. Mindenesetre belém égett a sikeres terület, és szinte mindennap megfordulok itt, hiszen már bizonyított, hogy igenis élnek erre kapitális fogasok, és kellô kitartással, türelemmel el-el lehet csípni ôket. Eltelt néhány nap a fogás óta, de komoly halak nem zaklatták fel a szívemet. Kisebb süllôk azért minden napra jutottak, de a darabosabbja nem jelentkezik. Van még pár napom a tilalom kezdetéig, reménykedem, hátha lesz még kapitális élményem. (Oláh Csaba)

 
 
 

Kreatív horgászat

Fogas feladványok

A nagy süllô – találó nevén fogas – meghatározása mára kissé viharvert lett. A gasztronómia oltárán egyre szerényebb méretûvé (hol kettô, hogy csak másfél kiló) sorvadó királyi menühal horgászszemmel véve még az eredeti háromkilós határt ôrzi. Azonban ezt a méretet – talán épp a túlhorgászottság okán – mára egyre nehezebb pergetve felülmúlni. A „nagy sárkányok” kihalóban vannak, legalább is lényegesen kevesebb van belôlük, tapasztaltabbak, óvatosabbak lettek. Egy-egy szép, mosolyfakasztó fogas-fogás hátterében rengeteg áldozat, tudás és vízen töltött idô áll… (Gégény Viktor)

Gyakorlat teszi

Világbajnoki feederpraktikák a Balatonra

Magyarországon nagyon sok feederversenyt rendeznek, de a Balatonon eddig valahogy kimaradt. Pedig ha körbenézünk e hatalmas vízen, sok olyan részt találhatunk, ahol remek versenyeket lehetne szervezni. Persze mindezt a nyári szezon, a strandolók tömege megakadályozza. Ahol 80-100 feederest le lehet ültetni egymás mellé, azt a szezonban már lefoglalták a fürdôzôk. Így maradnak a tavaszi és ôszi hónapok. Az I. Nemzetközi Hethland Balatoni Feeder Kupát is a szezonnyitóra, május közepére szervezték. Rangos versenynek nézünk elébe, melyen reményeink szerint Erdei Attila feeder-világbajnok is indul. Addig pedig nézzük, Attila hogyan látja a balatoni  feederezést, milyen ötletei, tippjei vannak a versennyel kapcsolatban. (Ladányi Tamás)

Ugrás a lap tetejére!