A Sikeres Sporthorgász júniusi számának tartalmából

Hazai vizeken

A Napsugár-horgásztó

A kedvenceim közé tartoznak a mély vizű kavicsbányatavak. Pest megyében rengeteg van belőlük, a Napsugár-horgásztó Kiskunlacháza közvetlen közelében található. Budapestről az 51-es főúton haladva, fél óra alatt a tópartra lehet érni. A térség rendkívüli módon ellátott horgásztavakkal, a kavicsbányászatnak köszönhetően. Az út és egyéb építkezések miatt a termelés folyamatos, így szinte gombamód szaporodnak a tavak. Talán ezért is nehéz hírnevet szerezni, hiszen a konkurencia hatalmas. Nézzük, Tóth Gábor tógazda hogyan vívott ki ismertséget a Napsugár-horgásztónak. (Ladányi Tamás)

 

A versenyhorgászat varázsa

Harcsa pontyok között

Szerencsésebben már nem alakulhatott volna a horgászatunk, amit Lantos Jánossal feederes pontyozás ürügyén szerveztünk a zsennyei Fish Farm Horgásztóra, hiszen nemcsak pontyból fogtunk mutatós mennyiséget az egyébként híresen sok- és nagyhalas vízen, hanem különleges bonuszként egy 160 centiméteres, 33,5 kilós harcsát is zsákmányul ejtettünk. Feederrel, method kosaras, rövid előkés szerelékkel, inkább vékonynak, mintsem vastagnak mondható főzsinórral – azaz nem éppen harcsás felszereléssel, és mégis sikerrel. Persze nem vitatjuk, hogy szerencse is bőven kell egy ilyen méretű harcsa partra segítéséhez, de a szerencsén kívül még sok apró részleten múlik, hogy készülhetnek-e fotók a megakasztott kapitális hallal. (Szarka László)

 

Tavaszi horgászatok

Frontok gyűrűjében

A tavaszi horgásztúrák nagyon szeszélyesek lehetnek, hiszen az időjárás gyors változásai könnyen megtréfálhatják a pontyhorgászokat. Egy ilyen szeszélyes és a maga nemében különleges horgásztúrában volt részünk Ernő barátommal a közelmúltban, a Zalaszentmihályi Horgász Egyesület taván, ahol az időjárás szinte minden „csínyével” meg kellett küzdenünk. Hogyan sikerült még ilyen cudar körülmények között is eredményesen végighorgászni a túrát? Hamarosan kiderül! (Haskó Tamás)

 

Horgásztúrák idegen tájakon

Cserkelő pontyhorgászat

A vadvízi horgászatok során megtapasztaltam, hogy csupán egy dolog biztos: SEMMI NEM BIZTOS! Amikor már azt hiszed, hogy mindent tudsz a vízterületről, amikor már úgy véled, hogy nem okozhat számodra meglepetést, akkor jön az igazi meglepetés! Hogyan lehet a menthetetlennek ítélt helyzetet megmenteni? Miként lehet végül mosolygós arccal a vízpartról távozni? Hát erről is szól ez a tanulságos történet! (Döme Gábor)

 

Kreatív horgászat

DOMInancia

Próbált már valaki tiszta vizű kavicsbányatavon domolykóra pergetni? Aki igen, tudhatja, hogy igen nehéz kenyér. Még a hagyományos csalikkal – mint a tücsök, lótetű, cseresznye, meggy – is nehéz becsapni ezeket az éles szemű, éles eszű halakat. Területükön minden fűszálat, minden bokor ágának állását jól ismerik, s ha bármi szokatlant észlelnek, azonnal kiugranak. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha a talpunk alatt megcsikordul a kavics – márpedig azért lett odatéve, hogy csikorogjon –, akkor is bepánikolnak, s akár órákig nem térnek vissza. (Jakó László)

 

Horgászportré

A Tiszának légy híve rendületlenül

Nézegetem az igényes Herakles katalógust, és megakad a szemem sok neves olasz, spanyol pergető horgász között két magyarén, Turza András és Pocsai István fényképén. Az utóbbi neve ismerős volt; hónapokkal korábban találkoztam a Tisza egyik rangos pergető horgászával, ő említette: „Boti, az a srác a hírek szerint ezernél is több süllőt fogott már a Tiszán, eszméletlen jó keze van!” Nem szóltam semmit (magam is gyártok legendákat), még hogy ezer fölött… De furdalt a kíváncsiság, az olasz katalógusban látott kép egy hatalmas balinnal meg végképp felcsigázott. (Zákonyi Botond)

 

Szenvedélyünk a természet

Nappal gumival, este wobblerrel

Így telik a nyár, ha süllőpergetésről beszélünk. Természetesen ősszel vagy télen könnyebb jó eredményt elérni, de mi tegyünk, ha nyáron is süllőt szeretnénk fogni… Nappal keressük a fenéken, éjjel pedig vízközt, felszínen. Magam is így tettem, mikor júniusban süllőt szerettem volna fogni. Az egész délutánt horgászásra szántam úgy, hogy belenyúljon az estébe. Egy doboz wobblert és egy-egy doboz jigfejet és gumit tettem a csónakba. A balinos cuccok szándékosan otthon maradtak, így csak süllős botot vittem magammal. Enyhe áradás jött a Dunán, de csak épp akkora, hogy nem tolta nagyon a vizet, szépen lassan áradt, nem is zavarosodott be túlságosan, de arra jó volt, hogy megmozgatta a nyári melegben elült halakat. (Vass Csaba)

 

Tiszai horgászatok

Kora nyári bajszosok

Feszített, kristálytiszta víztükör, szikrázó napsütés! Nem is kell ennél több egy pazar, kora nyári kiránduláshoz. Már csak a megfelelő helyre kell irányítanom a ladikot, és az ügyes kis gumihalaimmal kapásra kell ingerelnem egy-két szebb harcsafit. Persze, ha ez ilyen pofonegyszerű volna… No, de az az igazság, hogy a jelen körülmények igen biztatóak. A Tisza-tó élővizes szakaszának északi részét szeretném a mai napon átvizslatni. (Oláh Csaba)
Ugrás a lap tetejére!