A Sikeres Sporthorgász Decemberi számának tartalmából

A Sikeres Sporthorgász decemberi számának tartalmából

 

Tiszai horgászatok

Csukaláz

Ladikom orra lágyan nyitja szét maga előtt a csatorna feszített víztükrét. Megrekedt, decemberi, hűvös hajnal fogad minket! Bátyámmal lopakodunk egyre beljebb és beljebb a kis csatornában, mígnem elérjük a tározó nyílt vízrészét. Itt már erősen fodrozódik a felszín, a kora reggeli égbolton zárt felhőtakaró tompítja a fényeket. Az égbe meredő fatönkök, a szárazra került iszapos területek, a véget nem érő vízfelület sajátos, holdbéli hangulatot áraszt. Barátságtalansága ellenére nekem mégis megmelengeti a lelkemet. A mögöttünk felkavarodó iszapos vízre hatalmas és lármás sirálycsapat vág le. Szedegetik a felszakadozó és ehető morzsalékot, és vadászkutyaként követik csapásunkat. (Oláh Csaba)

 

Feederakadémia

Őszi kereső pontyhorgászat a Balatonon

A hatalmas Balaton az év bármely időszakában tartogat meglepetéseket, mindig tud újat mutatni az őt ismerő horgászoknak is. Többször próbálkoztam már késő ősszel is Európa egyik legnagyobb állóvizén, de látványos fogásokkal eddig nem büszkélkedhettem. Nemrég azonban olyan élményekben volt részem Szári Zsolt társaságában, amelyeket sokáig fogunk még emlegetni! (Döme Gábor)

 

A versenyhorgászat varázsa

Kukorica- és csontiimitációk

Ma már nem kérdés, hogy a különféle csaliimitációk a békéshalas horgászatban is megkerülhetetlen csalizási lehetőséget jelentenek. Ezen belül nem elhanyagolható az élő csaliféleségeket helyettesítő gumiból készült és sokszor nagyon is valósághű, különbözô lárvák, férgek és egyebek használata sem, de a gumikukoricák elterjedtségben és fogósságban is kiemelkednek a békéshalas imitációk közül. Ebben nyilvánvaló szerepe van annak, hogy a legnépszerűbb horgászhalunk a ponty, aminek a megfogásához az egyik, ha nem a leghatékonyabb módszer és technika a method feeder. A jó és megfelelően alkalmazott gumikukorica pedig ennek a világszerte és az utóbbi években már hazánkban is széles körben elterjedt módszernek csak tovább növelheti az egyébként is rendkívüli fogósságát. Hogyan és miért? Nos, erről beszélgettünk Schweininger Tamással, a Spro és Nevis nagykereskedés eladójával, aki szabadidejének jelentős részét a nagy pontyok fogásának szenteli. (Szarka László)

 

Pergess, magyar!

Húzzuk a csíkost!

Késő ősszel menetrendszerû a sügér, a csíkos hátú kis mohóságok horgászata. Legalábbis nálunk, Mályiban. Két évtizedes múltra tekint vissza a baráti körömben a stégek melletti mártogatás vagy csupán a lehető legegyszerűbb módszer, a matchbotos úszózás apró hallal. Voltak olyan napok, amikor a félkilós példányok számítottak átlagosnak, s az alatt egyszerűen hintettük is vissza őket, ha nem nyeltek túlságosan mélyre. (Jakó László)

 

Gyakorlat teszi

Vízeresztés után a Tisza-tavon!

Legendás az őszi Tisza-tó, ekkor szinte minden hal kiválóan fogható, és horgászok ezrei látogatnak akár zord időben is erre a csodálatos vízterületre. Természeten a halbőségnek megvan az oka, mégpedig egy alacsonyabb vízszintet állítanak be a tavon. Hatalmas csukák, óriás süllők, számolatlanul sok balin és még sorolhatnám azokat a vonzó erőket, amik miatt a Tisza-tó az év végén magához csalogatja a horgászokat. A viszonylag nagy halbőségnek azonban megvan a maga oka, amit egy meghatározó esemény idéz elő, mégpedig a Tisza-tó téli vízszintre való beállása. A téli vízszint elsősorban a partvédelem miatt szükséges minden évben, a hatalmas vízfelületen ugyanis óriási mennyiségű jég keletkezne, ami egy jeges ár esetében könnyen katasztrófához vezethet… (Lukácsi Béla)

 

Elmondok egy történetet

A budai rakpart emlékei/A Kopaszi-gát

Valamikor a hatvanas évek vége felé, 16 évesen kórházba kerültem. Már nem emlékszem pontosan, milyen betegséggel, de nem lehetett túl komoly, mert bizonyos jelek arra engednek következtetni, hogy túléltem. Szobatársam akkor egy 90 éves bácsi volt. Hát… Sok közös témánk nem akadt. Néhány napig csendesen néztük a plafont egymás mellett, de amikor véletlenül kiderült, hogy mindketten horgászok vagyunk, rohamosan gyógyulásnak indult a kétágyas kórterem minden betege! A bácsiból dőltek a történetek, belőlem pedig a tanulhatnék! (Straub Dezső)

 

Horgászportré

Vizek vándora

A Gödöllői Természetfilm Fesztivál Horgászat-vadászat kategóriájában III. díjat nyert Erdélyi Pupa Balázs filmje, „A vad pisztrángok nyomában” című alkotás, amely egy észak-zempléni kis patakon való horgászat históriája. Régi ismeretség a mienk, húsz évvel ezelőtt találkoztunk a Tolcsva-patak partján, egy filmforgatás kapcsán… (Zákonyi Botond)

 

Gyakorlat teszi

Bemutatkozik az új Spicy Red Liver termékcsalád

Késő ősszel Ernővel egy utolsó teszt céljából érkeztünk Harsányba. Itt is szerettük volna kipróbálni a 2016-os újdonságunkat. Ez a tó kis hazánk talán egyik leghorgászottabb vize, ahol jégolvadástól a tó befagyásáig teltházzal üzemel. Éppen ezért hatalmas nyomásnak vannak kitéve az itt élő pontyok. Sokszor nagyon másképp kell itt horgászni, mint a hasonló tavakon, gyakran egy-egy apró finomság választja el a sikert a kudarctól. (Haskó Tamás)

Ugrás az oldal tetejére!