A SIKERES SPORTHORGÁSZ 2014 SZEPTEMBERI SZÁMÁNAK TARTALMÁBÓL

Gyakorlat teszi

Nyárbúcsúztató nagy pontyok

Vége van a nyárnak, hûvös szelek járnak… Azonban még koránt sincs vége a nagyhalas pecáknak. Sôt! Most kezdôdik az igazi nagyhalas szezon. Azon szerencsések közé tartozom, akiknek a nyár végi, kora ôszi és téli hónapok sok szép kapitális ponty emlékét ôrzik. Több 20 kiló feletti és két 25 kilót meghaladó ponty megfogása is a hûvösebb évszakokhoz fûzôdik számomra. (Nagy Csaba)

Gyakorlat teszi

Amikor a csukák elôkerülnek

Általában az összes ragadozónk fogható egész évben, mégis mindegyikre vonatkozik egy, a köztudatban lévô idôpont, amikor jól fogható. Általánosan a ragadozók szezonja az ôsz – és természetesen ez vonatkozik a csukára is. Persze mindennek megvan az oka – most ezt járjuk körbe, talán így felismerve a lehetôségeket. Ezt az idôszakot jobban ki tudjuk használni, és máskor is eredményesek lehetünk. (Lukácsi Béla)

Gyakorlat teszi

Aki mer, az nyer!

A Szigetes-tavi horgásztáborban szembesültem a leghatározottabban ezzel az igazsággal. A horgászok minden korosztályt képviseltek, de a legnagyobb aktivitást a gyerekeknél tapasztaltuk. Hihetetlen tempóban ötlötték ki a legkülönbözôbb csalizási kombinációkat és végszerelékeket, sokszor követni is elég volt a kreációkat. Nagyon fontos, hogy nemcsak érdekes és különleges dolgokat találtak ki, de eredményeseket is. (Ladányi Tamás)

Tiszai horgászatok

Ôszi harcsakavalkád I. rész

Túl vagyunk egy tikkasztóan forró, száraz nyáron. A mederben csak vánszorog kedves folyóm, a vize elképesztôen tiszta. Nem voltam elhalmozva ezen a nyáron, alig történtek kisebb események, szerény sikerek. Már-már el is könyveltem, hogy hosszú idôk óta ez az év lesz a leggyengébb, de nem adtam fel. Minden egyes túrámat csordultig bizalommal telve indítottam, mert hittem, tudtam, hogy elképesztôen erôs a Tisza harcsaállománya. Az nem lehet, hogy ennyire keveset ad magából kedves folyóm, azt sem hiszem, hogy mindig rossz idôszakában találkozunk, egyszerûen csak nem húzódtak még a mederbe a bajszosok. Az is lehetséges, hogy a felmelegedett tározóról nem vándoroltak vissza a folyóra, bár ez furcsa, mert a nyáron többször 30 Celsius-fok feletti vízhôt lehetett mérni a réten. Kint nagyon kevés a komolyabb árok, és azok is hamar felmelegednek. Szinte érthetetlen, de egy szerényebb pezsdülés sem akadt, mely lendíthetett volna a kapókedvükön. Még a frontbetörések sem hoztak sikert, bár ezek is csak inkább hangosak voltak, és csak annyi csapadékot eredményeztek, hogy a port éppen elverték. De most itt van az ôsz, itt van újra! És ha ez hoz változást, akkor az csak pozitív lehet. (Oláh Csaba)

Mesterfogások

Kemény játékosok

Nyakunkon az ôsz, a nagy pontyok és a folyóvízi horgászat szezonja. A Duna vízállása is optimálisnak ígérkezik, így nincs mese, elô kell venni az erôs feedereket, melyek alkalmasak a rohanó vízben élô szilaj halak megfogásához. Az erre alkalmas bot kiválasztását a megfelelô tömegû kosár határozza meg, hiszen az elsô lépés az, hogy kellô távolságra tudjuk bejuttatni a végszerelékünket. Sipos Gábor barátomat kértem meg, hogy mutassa be azokat a botokat, amelyeket ô is szívesen használ vadvízen. (Döme Gábor)

Versenyen innen és túl

A történet folytatódik

A WalterLand Feeder Team kiválóságai – Novák János és Sivák Mátyás – már évek óta egy nagyszerû botcsaláddal, a Manta EVO feederekkel horgásznak pontyra is, és érnek el velük szép sikereket. Ezek a botok azonban folyamatosan jól teljesítenek nemcsak a versenyeken, hanem a hétköznapi horgászatokon is, miközben rendkívül megbízhatóak. Nem túlzás kijelenteni, hogy minden alkalommal élmény és öröm velük horgászni és versenyezni. Néhány év után mégis elérkezett az idô, amikor a WalterLand, valamint WalterTeam áruházak kínálatában megjelentek helyettük a Manta új csúcsbotjai, az EVO-X feederek. Szerencsére a harsányi botavatóra elkísértem feederes barátaimat, így abban a kivételezett helyzetben lehetett részem, hogy ott voltam, amikor Sivák Matyi közel 10-es pontyokat fogott nagyon finom és elegáns horgászattal, Novák Jani pedig élete pontyát zsákmányolta, amely nem kevesebbet, mint 20,32 kilogrammot mutatott a mérlegen. (Szarka László)

Gyakorlat teszi

Gumihalas megoldások

Hajnalodik. A víztetôn szanaszét pipafüstszerû pamacsok – mintha valami mesebeli lény a kedvére eregetné – komótosan kavarognak az ég felé. A kicsapódó pára mindent nedvessé tesz körülöttem. A botom permetszerûen tele az apró gyöngyökkel. A 6 centiméteres Grubby Shad a fenék felett táncol,  amikor a két apró ütésre reflexbôl bevágok. A rövid UL pálca ledobja magáról a cseppeket, miközben karikába hajlik. A bô kettes gumihalas süllô minden fejrázását szépen tompítja. (Horváth Gy. Gábor)

Pergess, magyar!

Fonott és mono

Voltaképp ezt a témát is hamar le lehetne zárni néhány mondattal. Mármint azt, hogy milyen zsinórral pergessünk. Máig megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy ki melyiket és hol részesíti elônyben, de legtöbbször így dôlnek el a viták: aki a könnyebb, manapság divatos UL peca híve, az használjon vékonyabb monofilt, aki pedig nagy halakra vágyik, pláne nagyobb mélységben, ráadásul folyón, annak elônyösebb lehet a fonott. Legtöbben ezekkel a gondolatokkal pontot is tennének az egészre. (Jakó László)

Ugrás a lap tetejére