A Sikeres Sporthorgász 2014 márciusi számának tartalmából

Feederakadémia

A dél-afrikai titok 2. rész

Sok érdekes dolgot láttam, tanultam a dél-afrikai pontyhorgászoktól már az elsô írásban bemutatott Vaal folyón is, de a „tanulmányút” ezzel még nem ért véget, hiszen újabb helyszín felé vettük az irányt. A nagy pontyairól híres Laurentia-víztározó volt a célállomásunk. Újabb megfejtésre váró talány és újabb rengeteg hasznos tapasztalat, amibôl a hazai pontyhorgászok is profitálhatnak! (Döme Gábor)

Horgászportré

Vizek vándora

Néhány éve a tiszanánai harcsafogó versenyen figyeltem fel egy különös figurára. Tengerészgyalogos parancsnoknak néztem, abból a fajtából, aki már megjárta a hadak útját, de a régi emlékek és a meg nem szûnô kíváncsiság visszavonzza az események színhelyére. Magának való ember, gondoltam, ahogy pakolászott az iszapgilisztás vödör, piócás üveg, pálinkás butykos, míves régi merítô, horgonyok, kötélcsomók, sporttáskák, botok, orsók, kuttyogatók között. Tévedtem. Nem a berkek Matula bácsija, hanem a folyók mesélô vándora. Csernák Zoltán örömmel avat be másokat is a harcsázás, azon belül is a kuttyogatás fortélyaiba. (Zákonyi Botond)

Nôk horgászbottal

A kreatív horgász

Szabó Gabriellával és párjával a 2013-as kiskorpádi horgásztáborban ismerkedtem meg. Gabi nemcsak a szakmájában remekel, de a vízparton is megmutatta nekünk, mire képes egy ügyes cukrászlány. Természetesen a horgászat közben sem marad adós az ötletekkel, mindig elôáll valami újdonsággal. Ha esetleg ez sem mûködik, akkor sincs probléma, ott van a párja, Laci, és az ô tapasztalata, rutinja mindig kisegíti a bajból a csalizásnál. (Ladányi Tamás)

Tiszai horgászatok

Fagyos harcsák

A téli kirándulások alkalmával rendre elôfordul, hogy egy-egy meleg frontos napon a harcsák is aktivizálják magukat, és fantasztikus, nyarat idézô kapásaikkal az egekig tornázzák az adrenalinunkat. Hol van már az a tétel, hogy tíz Celsius-fok alatt a bajszosok elvermelnek, és tavaszig nincs értelme kergetni ôket. Bizony, néhány kellemesebb téli nap olykor olyan aktivitást vált ki kedvenceimbôl, hogy eseménydúsabb napot produkálnak még a legaktívabb októberi horgászataimnál is. Persze, ez nem törvényszerû, de kedvezô hatások együttállása esetén majdnem biztos egy-egy harcsa jelentkezése, akár egy Celsius-fokos vízhômérsékletnél is. (Oláh Csaba)

A versenyhorgászat varázsa

Beetetés? Etetés!

Az elmúlt évben, amikor Lázár Józsival feedereztünk, Szilvási Szilárddal matchbotoztunk vagy éppen rakóztunk, kicsivel korábban pedig Benzár Zsolttal fogtuk a dunai jászok és dévérek szebb példányait, a keszegfélék és a pontyok csalogatására is Benzar Mix etetôanyagokat, aromákat kevertünk, de gyakran használtunk különleges adalékanyagokat is, mégpedig kivétel nélkül jó eredménnyel. Bár sok egyéb mellett már azokon a horgászatokon is gyakran esett hol több, hol kevesebb szó etetésrôl, etetôanyagokról, most mégis úgy gondoljuk, érdemes kicsit többet idôzni ennél a témánál, ezúttal Benzár Zsolttal, az etetôanyagot gyártó horgásszal. (Szarka László)

Pergess, magyar!

Álmos domolykók

Lassacskán, de egyre biztosabban haldoklik a tél. Napról napra hangosabbak a madarak, és a rovarok is kezdik nyitogatni elernyedt szárnyaikat, bágyadtan repkednek a még hûs, de már enyhülô szellôben. Persze, a zord idôk még viszsza-visszatérnek néhány napra, utolsó erôtartalékaikkal fitogtatni hanyatló hatalmukat. Ám az egyre hosszabb nappalok egyértelmûen jeleznek valamit, amire földön, levegôben és a víz alatt is minden élôlény hónapok óta vár. (Jakó László)

Hazai vizeken

A viharos Fehérvárcsurgó

A nagy kiterjedésû víztározókon, vadvizeken nem könnyû feladat a nagy pontyok becserkészése, nem egyszerû kapitális halat zsákmányolni. Megfelelô helyismeret nélkül ezt egy rövid túrán különösen nehéz kivitelezni. A vízterület méretének növekedésével – vagy ahogy nô annak tagoltsága, változatossága – nô a megfelelô felkészüléshez szükséges idô is. Ennek híján a legelszántabb horgász a legjobb felszereléssel és csalival is olyan, mint aki egy sivatagban próbál vizet találni… (Nagy Csaba)

Gyakorlat teszi

Horgásztúra-kisokos kalandvágyóknak

Az elmúlt évtizedben egyre többen indultak neki, és keresik fel a népszerû külföldi horgászvizeket. A halfogás öröme, a kapitális hal megfogásának élménye sokakat csábít idegen vizekre. A sikeres túrák mögött alapos, körültekintô szervezés áll, garanciával, idegen nyelvet beszélô kísérôkkel. Mindezek ellenére gyakran hallom a hozzám fordulóktól, hogy egy korábbi, mások által vagy magán úton szervezett horgásztúrájuk során mennyi kellemetlenség, bosszúság érte ôket. Tíz éve foglalkozom horgásztúrák szervezésével, az utóbbi öt évben hivatalosan, fôállásban végzem ezt a munkát,  így számos tapasztalat birtokában vagyok, amit szívesen osztok meg mindenkivel, aki külföldre készül horgászni. (Pálfai Gábor)

Ugrás a lap tetejére