A Sikeres Sporthorgász 2014 februári számának tartalmából

Nôk horgászbottal

Kata, a megszállott pontyhorgász

A horgászkiállításnak a vásárláson, az újdonságok megismerésén kívül van még egy nagy jelentôsége: rég nem látott horgászcimborákkal találkozhatunk, de új barátságok is szövôdhetnek. Mátyás Katával, aki a bojlizás, azaz a pontyhorgászat megszállottja, egy kiállításon találkoztam, amikor egy filmforgatás alatt interjút készítettem vele. Fogásait és a természet iránti rajongását elnézve hamar eldöntöttem, hogy ezt a mentalitást, ezt a hozzáállást még sokaknak meg kell ismerni. (Ladányi Tamás)

Feederakadémia

A dél-afrikai titok 1. rész

2013-ban Dél-Afrika volt a helyszíne a feeder-világbajnokságnak. A verseny elôtt két alkalommal, majdnem három hetet töltöttem e különleges országban, ahol meghökkentôen magas szinten mûvelik a pontyhorgászatot, amibôl bizony mi, magyarok is sokat tanulhatunk. Ennek a nem hétköznapi „tanulmányútnak” az elsô fejezetét olvashatják. (Döme Gábor)

A versenyhorgászat varázsa

Lehetett volna egyszerûbben?

Ha a címben feltett kérdés arra vonatkozik, hogy pontyot fogni karácsony elôtt három nappal, akkor határozottan azt kell válaszolni, bizonyosan nem. Hegyes Zoltán ugyanis tényleg a végtelenségig leegyszerûsítette a horgászatát, amikor engedve a csábító híreknek, ô is úgy döntött, ad esélyt magának meg a pontyoknak, és a sorban állás helyett inkább kiül a vízpartra, és maga igyekszik megfogni a karácsonyi halászlébe valót. (Szarka László)

Gyakorlat teszi

Februári finálé

Az utolsó lehetôség az ívás és a tilalom elôtt a süllôk megfogására február. Persze, ez nem egyszerû horgászat, mert semmit nem lehet elôre tervezni, legtöbbször a jég uralma alatt vannak vizeink. Ha keményebb hidegek vannak, a folyók is befagynak, lehetetlenné téve ezzel a horgászatot, ekkor marad a léki peca, ami magában eredményes tud lenni, ha megtaláljuk a megfelelô helyet és idôszakot. Azonban elôfordul, hogy nem elég vastag az állóvizek jege, ekkor szerencsére a folyóvizek már kiolvadnak, és lehetôségünk van ott megfogni a süllôket. (Lukácsi Béla)

Gyakorlat teszi

Álomrekord fogások, avagy túl a csúcson

A sejtelmes cím elsô fele egyértelmûen rekordfogásokra utal. A második része azonban megoszthatja az olvasókat, hiszen mindenkinek más és más az egyéni csúcsa. Mindenki másképp értékeli a legnagyobb kifogott halát. Ennek kapcsán egy kedves film is felelevenedik bennem, a címe: Túl a csúcson! (Nagy Csaba)

Gyakorlat teszi

Amikor nem eszik a hal

Gondolom, már sokszor találkoztak a mondattal, hogy mostanában, illetve napok óta nem eszik a hal. Ez el tudja venni az ember kedvét, ha éppen ilyenkor érkezik a vízpartra. Ám nálam pont ellenkezôleg, illetve motiválóan hat, ha ezzel a mondattal fogadnak a vízparton. Miért? Sokan ilyenkor hátradôlnek, és nem tesznek a sikerért, hiszen a vízparton mindenki azt mondja, hogy áll a hal. Én azonban még nagyobbnak érzem a kihívást, mert sokkal többet kell tenni a sikerért, és ha ilyenkor leszünk sikeresek – na, ez az igazi elismerés. (Csörgô Tamás)

Pergetô praktikák

Süllôkre kihegyezve

A plasztikcsalikkal történô süllôzést nehéz küldetésként éli meg a pergetô horgász megfelelô bot, jól megválasztott zsinór és a tüskéshátúak kedvére való mûcsali nélkül, ám végsô soron mégiscsak a jigfej és annak horga az összeállítás kulcsfontosságú eleme. Triviális, hogy a horog tartja meg a halat, mégis sokkal több részleten múlik a megfelelô jig kiválasztása, mint azt sokan gondolják. (Gégény Viktor)

Hazai vizeken

Tél eleji cserkelés a Dunán

A jeges november végi szél már az utolsó citromsárga leveleket rázza le a parti fûzek töredezô ágairól, de a nap szikrázóan süt, és az ég kékje a gyümölcsérlelô augusztust idézi. Nem bírok otthon maradni. Kapom vékony pergetôpálcámat meg a degeszre tömött csalisdobozt, és irány a Nagy-Duna. Halra igazából nem is számítok, egy-két esettôl eltekintve a nyár és az ôsz sem volt jó, de a halkan zizegô parti fûzek között mindig szívesen barangolok, fotózok. A kövezések töréseibe süllôket, a zátonyoldalak eséseibe balinokat, csukákat képzelek, így múlatom nyugdíjas napjaimat. (Székely Zoltán)

Ugrás a lap tetejére