A SIKERES SPORTHORGÁSZ 2014 DECEMBERI SZÁMÁNAK TARTALMÁBÓL

Gyakorlat teszi

Késô ôszi, tél eleji nagy pontyok

A 2014-es év idôjárása kiszámíthatatlanságával megnehezítette a sikeres horgászatokat. Front hátán front – így jellemezném az évet. Emiatt többször nehéz döntésre kényszerültem. Az egyik legnehezebb választás: feladom az aktuális horgászatot, vagy még keményebben próbálkozom! Még soha nem adtam fel, így nem maradt más, mint a „keményítés”. (Nagy Csaba)

Feederakadémia

Feederbottal az úszós világbajnokság helyszínén

2014-ben Horvátországban, Sveta Marijában, a Dráva folyó üzemvízcsatornáján rendezték meg az úszós világbajnokságot. A magyar horgászsport szempontjából nem lesz emlékezetes, ugyanis csapatunk a 13. helyen zárt, pedig az elôzetes edzések és a pálya közelsége sokkal jobb eredményekkel kecsegtetett. Miközben a beszámolókat néztem, egyre jobban érett bennem a gondolat, hogy ezt a vizet meg kellene horgászni feederrel is! (Döme Gábor)

A versenyenhorgászat varázsa

Dekára a tíz kilótól

Abban egészen biztos voltam, hogy a szép és erôteljesen védekezô pontyok elôbb-utóbb visszacsalogatják Lantos Jánost a Bázis Horgásztóra, de kis tétben sem fogadtam volna novemberi újrázásra. Mégis ez történt, és egy hó eleji ködös reggel megint arra készültünk, hogy a bányató pontyaiból – az erôteljesen lehûlt víz ellenére is – fogjunk néhány igazán darabos példányt. A horgászhelyeink kialakítása közben arra jutottunk, hogy elégedettek akkor leszünk, ha sikerül 8-10 kiló körüli pontyokat horogra csalni, mégpedig továbbra is a lehetô legfinomabb felszereléssel. Nem hiszem, hogy poéngyilkos lennék, amikor megemlítem, hogy sikerült, hiszen a fotók amúgy is önmagukért beszélnek. Nem is akármirôl árulkodnak, mert nemcsak Jani került dekákban mérhetô közelségbe a tízkilós álomhatárhoz, hanem az ezúttal velünk tartó Ladányi Béla is. (Szarka László)

Horgászportré

Lelkész horgászbottal

Régi ismerôssel hozott össze a sors. Személyesen ugyan soha nem találkoztunk, de írásaira emlékeztem. Fazakas Sándor református lelkész sokfelé járt a világban, az utóbbi évtizedben a skóciai Skye szigetén él, az ottani református gyülekezet lelkipásztora. Nagy utat tett meg a Szilágyságból, míg gyökeret eresztett Skóciában. (Zákonyi Botond)

Tiszai horgászatok

Kezdôdik a süllôszezon!

Szokatlanul langyos meleggel köszöntött ránk a december. A fûzek még el sem dobták teljesen a megsárgult, már-már megbarnult leveleiket. Tisztán november elejét idézi a folyó látványa. A hômérséklet is bôven fagypont felett marad a legcsillagosabb éjszakákon is. Kíváncsivá tesz, hogy kedvenc süllôink az évszaknak megfelelôen vagy inkább az enyhe idôjárás vonzatában rendezôdtek el a mederben. (Oláh Csaba)

Horgászélet, halvilág

Háros titkos arca

„Azt tudtad, hogy Magyarország egyetlen ôserdôje Budapesten van, a Kopaszi-gát alatt, a Háros-szigeten?” – kérdezte Zozó, volt katona- és kollégiumi társam. Még a Lágymányosi-híd elôtti idôkben, épp a misztikus Kopaszi-gát felé csoszogtunk az Aranyhal vendéglôbe, babgulyást enni. Valami katonai bázis miatt maradt érintetlen a növényzet, ezért kapta ezt a titulust. Az Aranyhalat azóta ledózerolták, a Kopaszi-gátról még a horgászokat is megpróbálták kitiltani, de Háros, szerencsére, még tartja magát.  (Bodolai László)

Versenyrôl versenyre

Csak pozitívan!

Az utóbbi néhány évben elhatároztam, hogy minden évben kizárólag egy versenyen indulok, de mindenképpen olyanon, ahol nem dôl el a végeredmény a helyhúzás után. Idén a Háromfán megrendezett Don Carp Baits Kupa mellett döntöttem, több okból kifolyólag: volt tétje a versenynek, és a kedvenc vizeim közé tartozik a „zöld pokol”. (Csörgô Tamás)

Szuperhorgászok

A legfanatikusabb

Nem ismerek kitartásban, kísérletezô képességben, technikai tudásban, halismeretben, de fôleg fanatizmusban még egy ilyen sportszerû horgászt. Barátai a háta mögött nem véletlenül „ôrült”-nek hívják, oldhatatlan halfogási szenvedélye miatt, a szó nemes értelmében. Farkas Szabolcsról, a magyar mûlegyezô válogatott tagjáról van szó, aki elôtt nincs lehetetlen, ha halfogásról van szó. (Székely Zoltán)

 

Ugrás a lap tetejére