A Sikeres Sporthorgász 2014 áprilisi számának tartalmából

Pergetô praktikák

Domolykó, a pergetôk célpontja

A tavaszi napsugarak sok horgász vérét megpezsdítik, köztük a pergetôk is keresik a lehetôséget. Sajnos a legtöbb ragadozóra ekkor már a tilalom érvényes, de április közepéig lehetôség van még egy rendkívül élvezetes pergetô horgászatra, amit a domolykó és a jászkeszeg biztosít. (Lukácsi Béla)

Horgásztúrák idegen tájakon

Floridai óriássügér

Néhány napja páratlan fényképeket hozott a posta olyan tengeri sügerekrôl, amelyeket legfeljebb tudományos-fantasztikus filmekben lehet látni. A hal kifogója nem más, mint egyiklegnépszerûbb magyar sportolónk, a világjáró tengeri horgász, mûrepülô-világbajnok Besenyei Péter. Kipihenten, napbarnítottan érkezik a beszélgetésre. (Zákonyi Botond)

Feederakadémia

A portugál márnák

Dél-Afrikában, a feeder-világbajnokságon ismerkedtem meg José Caladóval, a Portugál Horgász Szövetség alelnökével, aki ekkor a csapatkapitányuk volt. Hitetlenkedve hallgattam, amint arról mesélt, milyen népszerûek Portugáliában a magyar horgászok, sôt, amióta angol nyelvû feliratokkal is megjelennek a filmjeink, a kedvenc YouTube csatornájuk a Haldorádó! S ô nagyon szeretné nekem és a nagyvilágnak megmutatni, milyen nagyszerû horgászhelyek vannak Portugáliában, így szeretettel vár egy közös horgászatra! (Döme Gábor)

Pergess, magyar!

Kezdôdik!

Végre! Ismét véget ért egy újabb hosszú csukatilalom! Ugyan, mit tudjátok ezt, csendes lesben ülve pontykapást kémlelô, megrögzött tavi horgászok? Kik jégveszte után vidáman vetitek be a tömött kosarakat, s aztán a kalimpáló vagy épp csak leheletnyit mozduló kapásjelzô látványát várva gubbasztotok a botok mellett. Nektek már, ki tudja, hányadik csodaszép kapás melengette át szíveteket a ködös, nyúlós tavaszi hajnalokon. Hej, valaha még én is a soraitok közt ültem jó apámmal, s együtt pirult ki arcunk egy-egy félhomályba veszô sikeres fárasztás után, amikor a bágyadt pontyot szomszédjaink elismerô-irigy tekintetétôl kísérve merítôbe tereltük. Bizony, még emlékszem! (Jakó László)

Horgászélez, halvilág

Koipontyok bûvöletében

Mindenkinek megvan a kedvenc hala; van, aki fôleg a ragadozó halakat üldözi, és akadnak olyanok, akik a békéshalakra horgásznak elôszeretettel. De tájegységtôl függôen is fel lehet bontani a horgászatot, hiszen nem egy horgász rajong a folyóvizekért, míg mások az állóvízi pecát részesítik elônyben. Az országot járva viszont szinte csak egy halfajjal találkoztam, ami minden horgász szívét megdobogtatta: az olykor csodálatos színekben pompázó koiponty! A Szigetes-tó tulajdonosa, vezetôje, Kovács Mihály sem kivétel, valósággal megôrül a koikért, szinte mániákusan szerzi be ôket a horgásztavába. Ezzel természetesen nemcsak magának, hanem a tóra látogató vendégeknek is remek élményt, különleges fogásokat biztosít. (Ladányi Tamás)

A versenyhorgászat varázsa

Közel és távol

A Lantos Mix Feeder Team jól hangzó név a feederezôk népes táborában. Ez leginkább annak köszönhetô, hogy a sokat együtt horgászó baráti társaság versenyzôi a hazai kupaversenyeken és feederes bajnokságokon egyre jobb eredményeket érnek el, s mára eljutottak oda, hogy a feederranglista elsô tíz helyezettje között hárman is ott vannak a Lantos csapat tagjai közül. Az utóbbi sikerek méltán váltottak ki elismerést szakmai körökben is, ám az ambiciózus társaság tovább akar fejlôdni, és már most ott motoszkál a fejükben a 2015-ben elsô ízben megrendezendô feeder klubcsapat-bajnokság, ahol szeretnének reális eséllyel horgászni a dobogóért, de akár a gyôzelemért is. Ezért is fogadták örömmel a Top Fish Kft. megkeresését a közös munkára, és lesznek a jövôben Lantos Mix Nevis Feeder Team. (Szarka László)

Horgásztúrák idegen tájakon

Barracuda, a sekély vizek terroristája

Kevés hal kelt olyan félelmet a trópusi sekély vizekben, mint a barracuda, és nem is lehet nála cinikusabb és számítóbb ellenfelet elképzelni a legyezôbot végére. Sok tekintetben a barracuda valami ôsi gonosz megtestesítôje, mely oly sok formában és alakban van jelen a természetben, és mindnyájunkat alázatra kényszerít. Ez a fajta gonoszság árad mély és kifejezéstelen szemébôl, illetve a számító és cinikus viselkedésébôl, ami bármikor elôbukkan a semmibôl. (Rasmus Ovesen)

Gyakorlat teszi

Balinparádé

Párommal végigdobáltuk az éjszakát, némi harcsakaland reményében, de csak néhány pundra okozott egy kevés izgalmat. Kedves folyóm most van túl egy komoly áradáson, vízszintje már a normális, sebessége viszont még jelentôs, de sajnos ez már kevés ahhoz, hogy hajnalban is reménykedhessünk komolyabb bajszosok jelentkezésében. A hordalék sûrûsége is töredéke a napokkal ezelôttinek, átláthatósága húsz centiméter közeli. Ez az az állapot, amikor a balinokat komoly eséllyel tudjuk zaklatni a parti tereptárgyakon, bedôlô fákon felgyorsuló folyószakaszok közelében. (Oláh Csaba)

Ugrás a lap tetejére