A Sikeres Sporthorgász 2012 márciusi számának tartalmából

 

Csak a Duna!

Az elmúlt évtizedekben gyakran megfordultam a pesti Duna partján. Horgászni is, nézelôdni is. Az Árpád híd környékén, a Flottilla, a Foka- és az Újpesti-öbölben. Pecázom a budai oldalon is, de az a pesti oldalhoz képest úri horgászat. Az öreg vagányok, a halfarkasok utolsó mohikánjai inkább a pesti oldalon faggatják a folyót. Kôsüllôt szerettem volna fogni, így körbekérdeztem a folyón járatos ismerôseimet, tudnak-e valakit. „Beszélj a Csigával – mondta Kracsál Feri cimborám –, dunai gyerek, amit ô nem tud a pesti Dunáról, azt nem is érdemes tudni.” (Zákonyi Botond)

Feederakadémia

Fagyos tippek, tanácsok

A tavak kiolvadása után a leggyakrabban felmerülô kérdések: mivel csalizzak; milyen etetôanyagot töltsek kosaramba; milyen végszereléket használjak az alig néhány fokos vízben? Nos, ezekre az aktuális kérdésekre próbálok meg egyértelmû választ adni, hogy akár már az elsô hideg vízi horgászat végén is sok szép bajszos hátát megsimogatva, elégedetten térhessünk haza. (Döme Gábor)

A versenyhorgászat varázsa

Lehet feeder és match is

Januárban semmiféle biztosíték nincs arra, hogy legalább is elviselhetô körülmények között és reális fogási esélyekkel horgászhassunk; a lapzárta pedig újfent szorított, ezért bôven benne volt a pakliban egy összegzô visszatekintés esélye. Lett volna ugyan mibôl szemezgetni, mert az elmúlt évben is jókat horgásztunk az EnergoTeam feederes horgászaival, és egyéb jeles horgászesemények is köthetôk a társasághoz, mégis örömmel ragadtuk meg az utolsó pillanatban adódott lehetôséget az újabb közös horgászatra. Benne a betlizés rizikójával, de még inkább a friss élmények reményével. (Szarka László)

Pontybarátok

Fôzôcskét játszanak

Tudták azt, hogy a harcsa télen köcsögben lakik? A pisztráng tepsiben, a süllô pedig, apró rákok társaságában, gombás szaftban melegszik? Igaz, hogy mindezt életének késôbbi, legeslegutolsó szakaszában. Esetünkben ez filé vagy hasüregbe töltött tôkehalmáj formájában öltött élettelen, de annál ízletesebb testet. Szegények már nem tiltakozhattak, hiszen valamelyik nagybevásárló hûtôpultjáról kerültek Simai József boncmester és fôszakács – amúgy igazi pontybarát – asztalára. (Kátai Róbert)

Csukahorgászat Svédországban

A horgászatnak és a hozzá tartozó filmforgatásoknak köszönhetôen szinte bejártam az egész világot, és azt gondoltam, a „csavargást” már nem lehet fokozni. Nagy örömömre csalódnom kellett! Amióta az F&H Channelnek dolgozom, megszaporodtak az utazások, fantasztikus tájakra jutunk el, s készítünk horgász vagy vadász témájú filmeket. Tavaly Svédországba kaptunk meghívást: medvevadászatra és csukahorgászatra. Stugun városában már várta vadászokkal kiegészült csapatunkat a vendéglátó Jákt Paradise. A rövid ismerkedést és a programtervezet áttanulmányozását követôen gôzerôvel megkezdtük az elôkészületeket. Fantasztikus élményekkel gazdagodtunk, igen harcos csukákkal küzdöttünk meg. S ami igazán lenyûgözött bennünket, az a svéd táj, a csodálatos természet volt. (Ladányi Tamás)

Ahol a keszegek telelnek

Évek óta azért várom a telet, mert olyan jókat lehet keszegezni a legfagyosabb napokon. Komolyan! Erre a néhány zord hónapra általában hanyagolom a ragadozókat, és a fehérnépet kergetem szakadatlan. Már amennyire a jeges végtagjaim engedik. Azt hiszem, korábban elég sok cikket hoztam össze arról, amikor a jég hátán állva, léket ütve – vagy fúrva – bodorkákkal, karikákkal tömtük a vödröket. Hiába helyhez kötött és kényelmetlen ez a fajta horgászat, mégis van valami varásza, ami minduntalan a jég hátára csábít. Ráadásul még a zsákmány is kicsi. És mégis… (Jakó László)

Glavinjara, a balkáni csodacsali

Ha összehasonlítjuk napjaink mûcsalikínálatát az évtizedekkel korábban elérhetô választékkal, szembetûnô a különbség. Soha ennyi mûcsali nem volt elérhetô, mindenki könnyen megtalálhatja a neki megfelelôt. A wobblerek, villantók, szilikon csalik garmadája között könnyen elveszhet a pergetéssel ismerkedô horgász, a profik gyûjtôszenvedélyének pedig csupán a pénztárcájuk szabhat határt. Amit lehetett, már kitaláltak, kifejlesztettek, és joggal gondolhatjuk, nincs új a nap alatt. A glavinjara, más néven szilikon ólomhal azonban nem sorolható az említett típusok közé. Egyedi tulajdonságai révén teljesen elkülönül tôlük, és értô használatával az eddig nehezen meghorgászható szituációkban is eredményessé válhat a horgász. (Bartha Péter)

Idegen vizeken

A Duna

A legtöbb horgásznak van saját, kedvenc vize, amit általában úgy ismer, mint a tenyerét, ismeri a halak járását, ízlését. Mi van azonban, ha kimozdulunk, keresünk egy másik vizet? Mûködni fognak azok a technikák, amik a már jól bevált helyen sikeresek? Vagy eleve kudarcra ítéltetett az ügy. Erre is választ kerestem, amikor ismét ellátogattam a Dunára. (Lukácsi Béla)

Ugrás a lap tetejére