A Sikeres Sporthorgász 2012 májusi számának tartalmából

 

Tavaszi zsongás a ragadozók között

A tavasznak van egy idôszaka, amikor mindenre horgászhatunk, nincs tilalom semmire. Már véget ért a süllôtilalom, de még nem kezdôdött el a harcsáé – ez az idôpont pontosan május elsejére esik. Ha az idô is kegyes, rengeteg horgász keresi fel a vízpartot, és bizony eredményesen horgászhatunk szinte bármely ragadozóra. (Lukácsi Béla)

A versenyhorgászat varázsa

A specialista

Körösladányban tizenegy éve jártam elôször, és ennek a cikknek az írása ürügyén jutottam el ismét a Sebes-Körös melletti településre. Akkor is, most is Szilvási Szilárddal készítettem riportot, természetesen horgászat közben, de más-más apropóból. Annak idején az újdonsült válogatott kerettaggal beszélgettem, miközben spiccbottal horgásztunk, és sok szép jászt fogtunk a Sebes-Körösön. Nemcsak jól szórakoztunk, de bemutattuk a módszer trükkjeit is. Zárszóként pedig Szilárd arról beszélt, mennyire szeretné megôrizni a kerettagságát, és céljaként fogalmazta meg, hogy világversenyen lehessen csapattag, és horgászhasson Magyarország válogatottjában. (Szarka László)

Varga fogta csuka – csuka fogta Varga

Varga Lacit már bemutattam egy téli horgászat alkalmával – akkor lékrôl szedegettük a szebbnél szebb keszegeket. Úgy vélem tehát, bôvebb bemutatásra nem szorul a srác. Mivel azonban hallott korábban sok szépet tôlem, és Donát barátunktól is eleget a szépséges Harsányról, így tavasz derekán szeretett volna valami jó kis vérpezsdítô pecát. Lehetôség szerint olyan helyen, ahol szép pontyot és csukát is tud fogni. Hitte is, nem is, hogy Doni és jómagam micsoda zsákmánnyal szoktunk zárni egy-egy napot, ezért szeretett volna errôl testközelbôl meggyôzôdni. (Jakó László)

Álomharcsák

Az elmúlt évek során volt már részem különleges fogásokban, de februárban még soha nem fogtam nagy halat. Pláne harcsát. Most sikerült! Február utolsó napjaiban itthon még szakadt a hó… Hajnali négykor kihalt a város, lecsúszkálva a hegyrôl már biztonságos az út, húsz perc múlva Ferihegyen vagyok. Barátaim, Gács Csaba és Pálfai Gábor, a Horgaszutazás.hu tulajdonosai is megérkeznek. Régi barátság a miénk, többfelé jártunk már a világban, legutóbb az Ili-folyón hajkurásztuk a nagy harcsákat. (Zákonyi Botond)

Pontybarátok

A pölöskei koedukált harcsakommandó

A pontybarátok idônként elcsábulnak. Legtöbbször nem a snecik és bodorkák után veszik be az éles kanyart, hanem a bajszosoknál még nagyobb bajuszúak felé kacsingatnak. Nincs ebben semmi meglepô, mint ahogy abban sem, hogy micsoda remek dolog egy kellemes baráti társaságban kiszabadulni otthonról, és persze egyenest a vízpartra. Esetünkben ez így nem is pontos, hiszen március végén, három rövid éjszakán át a „hosszú sziget” adott ideiglenes otthont Robinak és Krisztiánnak. Partnak ez is part, de vonzóbb és találóbb az elhagyott sziget megnevezés, hiszen minden irányból körbeveszi az áhított víz. (Kátai Róbert)

Mexikóban jártunk

Küzdelem a halakkal

A tengeri horgászatokat figyelembe véve talán a big game az elsô számú módszer. A hatalmas halak minden ember fantáziáját megmozgatják; a kardhalak, vitorláshalak, dorádók vagy tonhalak örök élményt jelentenek. Ezek a tengeri halak fantasztikusan küzdenek, életkörülményeiknek, testfelépítésüknek és táplálkozási szokásaiknak köszönhetôen nem mindennapos ellenállásra képesek a fárasztások során. Ismerkedjünk meg kicsit közelebbrôl ezekkel a halakkal, a viselkedésükkel. (Ladányi Tamás)

A tavasz hírnökei

A hókony vizérôl alig két napja ment el a jég, pedig március 3-ikát írtuk. A halak lelkivilágába is belegondolva – mármint, hogy már ôk is unják a banánt a vastag jég alatt – úgy éreztem, meg kell próbálnom a fogást. Friss pinkit, csontit vásároltam, de ott lapult hátizsákomban a titkos csodafegyver is, a sárgás levô, rugó módjára ugráló, saját tenyésztésû trágyagiliszta. (Székely Zoltán)

Egy különleges kiállítás

Az ausztriai Steiermark tartományban található Wundschuher-tó nem volt ismeretlen számomra, mivel az elôzô években már horgásztam a vízen. Áprilisban itt rendezik meg az Austrian Fishing Show elnevezésû pontyos horgászkiállítást. A kiállítást gyönyörû, természetes környezetben, egy fenyveserdô közepén lévô hathektáros tó partján tartják. Az érdeklôdôk megismerhetik a különbözô márkák képviselôit, teszthorgászait, tapasztalatokat szerezhetnek, megtekinthetik a horgászstratégiáikat, az adott csalikat, felszereléseket. Megszagolhatják, megérinthetik a termékeket, és láthatják, hogy azok milyen fogósak a vízben. A tó egyik különlegessége, hogy hatalmas tokok és belugák élnek benne, melyekbôl az elôzô években már fogtunk néhány példányt. (Csörgô Tamás)

Ugrás a lap tetejére