A Sikeres Sporthorgász 2012 Januári számának tartalmából

 

Szôrök és csukák

Talán nem kell sok idônek eltelnie ahhoz, hogy a legyezô horgászokat ne furcsa csodabogárként kezeljék a hazai vizeken. Sokak számára a legyezés egyet jelent a pisztránghorgászattal, pedig e sportos módszerrel jól megfoghatók hazai ragadozó halaink is. Nem tesz jót a módszernek a sokszor mesterségesen fenntartott misztifikálás, a mûfaj rendkívüli összetettségét hangsúlyozva az egyszerûsége helyett.  Létezik azonban egy alternatíva, amivel pergetô horgászként is ízelítôt kaphatunk abból, ami a mûfajt eredményessé teszi. November eleji horgászatunkat egy jigfejre épített streamer tesztelésére szántuk. (Bartha Péter)

Feederakadémia

A Szent Lôrinc folyó vad nyurgái

Nagy-tavak vagy Öt-tó a neve annak a tórendszernek, mely az Amerikai Egyesült Államok és Kanada határán található. A tavak a Föld legnagyobb édesvizû tavai közé tartoznak. A Felsô-tó a világ legnagyobb édesvizû tava, területe 82 413 négyzetkilométer, azaz csaknem akkora, mint Magyarország… S ez csak egy (igaz, a legnagyobb) az öt tó közül! A Szent Lôrinc folyó a Nagy-tavakat az Atlanti-óceánnal összekötô óriási folyó, mely egy szakaszon az Egyesült   Államok és Kanada határát is jelenti. Hossza 3058 kilométer, a torkolatnál mért vízhozama 9850 m3/mp. Hogy legyen mihez hasonlítani: a Duna, mely tíz országon keresztül haladva éri el a Fekete-tengert, valamivel rövidebb (2850 km), azonban vízhozama középvíznél „csak” 2350 m3/mp Budapestnél. 2011 ôszén a Szent Lôrinc folyón horgásztam, és életre szóló élményekkel tértem haza… (Döme Gábor)

Balinpergetés III. rész

Az elôzô részben a csalikat kezdtük körbejárni. Elsôsorban a Thrill-lel foglalkoztunk; számomra egyébként is kedves ez a mûcsali, mivel rengeteg élmény fûz hozzá. Ezen kívül természetesen még jó néhány csalival lehetünk eredményesek balinra. Nézzük hát azokat, amelyek nem hiányozhatnak a balinos pergetô repertoárból. (Lukácsi Béla)

Ünnepi hal

Novemberben, amíg az idô engedi, aki teheti, süllôzni indul mifelénk. Hagyománya van a karácsonyi fogasnak, jómagam is legalább már ötven éve így készülök az ünnepi vacsorához. Jó idô esetén a süllôzés elhúzódhat december közepéig is – volt már erre példa szép számmal –, de a gyakorlat az, hogy a jegesebb idôk eljövetelekor a vitorlásokat kihúzzák a tárolókba, és a csónakok nagy többsége is partra kerül. Idén gyakran voltam Tihanyban, az országos horgászszövetség tanyáján. Részben a régi barátság okán, másrészt a tanya kikötôjének védettsége és halbôsége miatt. (Zákonyi Botond)

A versenyhorgászat varázsa

Feederrel, egyszerûen

Már jó régen volt, amikor kora tavasszal a Benta Horgászpark legkisebb taván horgásztunk az EnergoTeam feederes horgászaival, és lám, mennyire tudtunk örülni akkor, hogy találtunk egy horgászható, kiolvadt vizet, ráadásul olyat, ahol jó esélyünk volt a halfogásra is. A tavacska egy kisebb részét azért majd’ egész nap vékony jég borította, a többi tó pedig teljesen be volt állva, vagyis igencsak hideg vízben kellett kapásra bírni a halakat. Ám a finom és érzékeny felszereléseknek, no meg a kiváló csaliknak köszönhetôen ez olyan jól sikerült, hogy biztosak voltunk benne, a Bentára visszatérünk. Így történt. (Szarka László)

Pelletes harcsázó végszerelék

A ponty horgászatánál, de inkább kifejezetten a bojlis változatában a csalizások során rengeteg variálásra van lehetôség. Végszerelékek végelláthatatlan sora áll a rendelkezésünkre, legyen szó akár lebegtetésrôl, balanszírozásról vagy pelletes, aprómagvas csalizásról. A harcsázásra ez soha nem volt jellemzô, de a pellettel történô csalizás térhódításával már több lehetôségünk adódik a variálásra, hogy a csalit még fogósabbá tegyük. Érdemes komolyan venni a harcsázó végszerelék összeállítását, hiszen a horgásztúra sikere múlhat rajta. (Ladányi Tamás)

Csépa, a szent hely

Akármilyen furán hangzik, a Mámai-Gyovai-holtágrendszer imádata húsz évvel ezelôtt Brazíliában kezdôdött! 1990-ben Rióban tartották az éppen esedékes Környezetvédelmi Világkonferenciát, Földünk megmentése érdekében. A fejlett nagyhatalmak és a multik jóvoltából persze akkor sem született igazán pozitív döntés, mint ahogy azóta sem. Valami azonban mégis történt… (Kátai Róbert)

Az utolsó túra

Nyakunkon a tél, bajuszos barátaink lassan elvermelnek. Sokan ilyenkor már azt gondolják, hogy a halak egyáltalán nem táplálkoznak, vagy csak egyszerûen a hideg és barátságtalan idôjárás miatt nem mennek a vízpartra. Én még ilyenkor sem szoktam abbahagyni a horgászatot, hajt a vágy, hogy a nem normális körülmények között is nagy halat foghassak. Az idei késô ôszi vagy inkább már téli horgászatom nem egyszerûre sikerült. A Pontyshow utáni héten Harsányba szerettem volna menni, egy jó kis extrém fagyos horgászatra – és a szó szoros értelmében fagyos is lett… (Csörgô Tamás)

Ugrás a lap tetejére