A Sikeres Sporthorgász 2012 augusztusi számának tartalmából

 

A versenyhorgászat varázsa

Durvát és finomat

Nyugodtan mondhatom, hogy folytassuk ott, ahol az elmúlt alkalommal abbahagytuk, mert amikor Nagy Attila letette a spiccbotot, és kézbe vette három elôkészített matchbotjának egyikét, majd azzal folytatta a horgászatot, szinte pontosan ugyanazokra a problémákra kellett megoldást találnia, amelyekkel a spiccboton már szembesült. Vagyis a szerelékek összeállításánál továbbra is alkalmazkodnia kellett a Balaton szélcsendes idôben sem jelentéktelen áramlásához, az etetôanyag-keverésnél és az etetésnél pedig még mindig számolnia kellett a sok-sok éhes snecivel, amik akár a mélyebb vízben is lejárnak a fenékre, csakhogy táplálékhoz jussanak. (Szarka László)

Feederakadémia

Egy nyári éjszaka tüzes pontyai

A hétköznapi horgászatok során is a maximumra törekszem. Többnyire gondosan megtervezem, milyen módon fogok horgászni, és milyen halakat szeretnék horogra csalni, de a legnagyobb nyári melegben ez nemritkán csak terv marad… Miközben rendkívül bosszant, ha nem úgy mûködnek a dolgok, ahogy szeretném. Eredetileg egy kora reggeltôl késô estig tartó horgászatra készültem, amibôl feledhetetlen éjszakai peca kerekedett – de nem bántam meg! (Dôme Gábor)

Féltett süllôk

A cím magyarázatra szorul: olyan balatoni süllôkrôl lesz szó, amilyenek csak ritkán kerülnek horogra! Gumihalas és drop-shotos süllôzésekrôl mesélek a továbbiakban, reményeim szerint egymást követô két részben, ha az idôjárás is úgy akarja. (Június elején már megértem két vihart, ami elôtt az öreg jegenyefák is letérdepeltek. Nézegetve az idei nyári elôrejelzéseket, lesz még részünk hasonlókban…) A balatoni szeleknek van egyfajta rendje. A déli-délnyugati szelek meleget hoznak. Az uralkodó szél az északi, ez, hál’ istennek, még mindig állandó, de ki tudja, mit hoznak a következô évtizedek. Egyre több a nagy sebességgel érkezô vihar. (Zákonyi Botond)

A rejtélyes tokhal

Magyarországon egyre nagyobb népszerûségnek örvend a tokhal. A horgászatára már több lehetôség is adódik, hiszen – fôleg a magánkezelésû – tavak e különleges megjelenésû, rendkívül jól küzdô hallal próbálnak pluszszolgáltatást nyújtani vendégeiknek. A tokhal a fárasztás során szinte a végletekig küzd, míg van egy csepp ereje, míg lát esélyt a szabadulásra, addig nem adja fel. Horgászata viszonylag egyszerû, bárki pillanatok alatt elsajátíthatja. A Nemesnádudvari-tôzegestavakon minden lehetôség adott a tokhalhorgászatra, hiszen komoly méretû, 20-30 kilós példányok élnek a vízben. (Ladányi Tamás)

Pontybarátok

A koma nem lakoma!

Így válaszol egy jópofa bojlis horgász erre a provokatív kérdésre: mit sütsz a serpenyôdben, tesó, pontyfilét vagy patkót? Minden gonosz szándékunk ellenére sem sikerült zavarba hozni a B&B Carphunters-Decathlon Team mesterszakácsait a hevenyészett búcsúvacsora készítése és a baráti pálinkázgatás közben. A dögmeleg palotási éjszaka ellenére a Bódi testvérek a halfogás, a kajakészítés és a sziporkázó humor területén is kihozták magukból a maximumot. Meglehet, hogy nem a konyhamûvészetben való jártasságukat kellett volna elôször említeni, de tény, hogy mindketten a gasztronómia területén utaznak hivatásszerûen. (Kátai Róbert)

A süllô legyezô horgászata I. rész

A felszerelés

Pályafutásom kezdetén egy kis kövezés meghorgászását terveztem, ahol elôtte sok szép halat fogtam pergetve. A part meredeken mélyült, húzós víz sodort már közvetlen a kövek elôtt, ahová egész közel kiálltak a halak. Késô éjjel érkeztem a pályára, óvatosan lelépkedtem a partra, majd megtaláltam a helyemet egy laposabb kövön. Elkezdtem lefejteni a zsinórt, a legyet pedig közben beengedtem a lábam elé a vízbe. Néhány métert húzhattam le az orsóról, amikor felrobbant elôttem a víz, éles csattanással vágott oda a jó süllô. (Bartha Péter)

Gigászok ideje

Néha magam sem tudom eldönteni, melyik kategóriába tartozom. Hegyi ember vagyok-e, vagy inkább vízi. Mindkét helyen annyira jól érzem magam, hogy képtelen lennék választani. Ha a folyókat, holtágakat járom, akkor a hegyekbe vágyom, ha pedig a gombák, gyógynövények, vadak nyomai után kutakodom a rengetegben, idôvel a vizek partjain jár kóbor képzeletem. Szerencsére van néhány hely, ahol mindkettôt egyszerre megtalálom. Mint azt már oly sokszor említettem, Harsány az egyik. A másik viszont a putnoki Szörnyû-völgy. Hogy miért épp ezt a nevet kapta ez a pompás, szemgyönyörködtetô hely, arra csak sanda gyanúm van. (Jakó László)

Betlizett a BETOL

Nemsokára Pista fia, a vásott csirkefogó Erik érkezett, és ártatlan pofával hívott:

– Gyere, apa fogott egy huszonötös harcsát, hozd a fényképezôgépet!

– Fogott ám a nénikédet, harminc méterrôl ebben a csendes éjszakában csak hallottam volna valamit a fárasztásból! – válaszoltam, ám a kölyök csak erôsködött, hogy jöjjek, ô nem hazudik.

Hát, nem is hazudott, csupán nem bontotta ki a valóság minden részletét: ugyanis Pista a süllôzôt kitekerve talált a horgon egy huszonötös harcsát, ami befalatozta a snecit, megakasztotta magát, aztán elvolt a horgon, mint a befôtt. A dolog szépséghibája csupán annyi volt, hogy a huszonöt nem kilóban, hanem centiben értendô… (Tihanyváry Boldizsár)

Ugrás a lap tetejére